El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Borrell: “No té cap sentit trencar Europa en trossos més petits”
  • CA

El cap de llista socialista per Europa, Josep Borrell, ha donat el tret de sortida la campanya del PSC pel 26-M fent una defensa del projecte de la Unió Europea i advertint als ciutadans que cal implicar-se en la seva continuïtat perquè hi ha factors que l’amenacen. Borrell no ha estalviat tampoc crítiques a l’independentisme, un moviment polític que troba antagònic a l’europeisme i desfasat perquè el concepte de sobirania en el món actual, ha assenyalat, ha canviat. “No té cap sentit trencar en trossos més petits Europa, no té la més mínima perspectiva històrica”, ha afirmat el també ministre en funcions d’Afers Exteriors.

Per Borrell “ara és hora que els ciutadans es prenguin seriosament la idea d’Europa” perquè, segons ha advertit, “la gent pensa que Europa es fa sola i és cosa de diplomàtics”, però davant d’aquesta idea ha assenyalat que “no podrà continuar sent així”. “És l’hora dels ciutadans d’Europa —ha insistit Borrell—, que sentin la construcció europea com una cosa seva, immediata, que l’afecta i pel que s’ha de lluitar”.

El ministre espanyol ha tornat sobre l’independentisme perquè per la seva experiència a la UE, ha explicat, és conscient de les dificultats que suposa el Brexit i, per això mateix, “costa imaginar” que algú hagués pogut pensar que s’hagués pogut “desconnectar Catalunya d’Espanya de la nit al dia”. Això, ha subratllat, “és completament irreal” i ha convidat els independentistes a “baixar de la virtualitat” en la que s’han instal·lat i a “posar els peus al terra, perquè canvia a enorme velocitat”.

Borrell ha continuat assenyalant que l’escenari actual requereix de més unió: “Ens hem d’unir més i això vol dir compartir més sobirania”. Respecte al concepte de sobirania ha advertit que actualment “només es pot exercir avui compartint-la per poder-la fer efectiva”. En aquest sentit, el ministre espanyol ha afirmat que “tenint menys sobirania acabes sent més sobirà perquè acabes aconseguint coses que sol no haguessis pogut aconseguir i perquè formar part d’un conjunt més gran ens protegeix, com passa amb les famílies”.

Borrell ha estat acompanyat en l’acte pel candidat socialista a l’alcaldia, Jaume Collboni; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la ministra d’Indústria, Reyes Maroto. Iceta s’ha referit a les eleccions europees per avisar que als ciutadans els toca el 26-M “dir l’Europa que volem” i, en aquest sentit, ha afegit que “la volem unida, forta, social, sostenible i que promogui la justícia”.

Iceta ha remarcat que l’Europa desitjada “no és exactament la que tenim” i “a vegades sembla que hagi perdut la seva ànima, el seu objectiu i el que la feia necessària”. El primer secretari socialista ha afegit que s’ha recuperar l’ànima d’Europa i que la dels socialistes és la “millor de les candidatures possibles” per fer-ho. Iceta, que ha començat la seva intervenció amb paraules de record per Alfredo Pérez Rubalcaba, ha fet èmfasi en tancar la seva intervenció en les darreres eleccions que a Espanya, ha subratllat, han servit per “frenar l’extrema dreta”, fet pel qual “Europa ens mira” perquè “hem demostrat que es pot frenar amb combat ideològic i cultural i tot això és Borrell i Pedro Sánchez”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa