Borrell exclou Torra del fòrum de la Unió per al Mediterrani per evitar que "vilpendiï" Espanya

El ministre espanyol acusa el president català de fer "xantatge" a Sánchez amb el seu ultimàtum

 

El ministre d'Afers exteriors espanyol, Josep Borrell, ha acusat el president de la Generalitat, Quim Torra, de voler fer "xantatge" al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els seus ultimàtums sobre el referèndum i també de tractar de vilipendiar l'Estat cada cop que en té ocasió.

 

En roda de premsa, ha explicat que són dos dels motius que han fet que el Ministeri que dirigeix no convidi la Generalitat a participar en el III Fòrum Regional de la Unió pel Mediterrani (UpM) que s'ha celebrat aquest dilluns a Barcelona.

 

El ministre d'Afers exteriors també ha acusat Torra de voler ser el 'capitost' dels "agitadors del carrer" a Catalunya i ha conclòs: "Si fa tot això no pot esperar que se'l convidi en un acte protocol·lari la presència del qual no és imprescindible", ha dit en al·lusió al Fòrum.

 

El d'aquest dimarts és el tercer fòrum d'aquestes característiques que celebra la UpM a Barcelona i Borrell ha repassat els anteriors: en el primer la Generalitat tampoc no hi va ser convidada, ha dit, mentre que en el segon l'aleshores president Carles Puigdemont "s'hi va convidar".

 

Borrell ha argumentat que en aquest tercer fòrum ni el Ministeri d'Afers exteriors ni els organitzadors: la vicepresidenta de la Comissió Europea, Federica Mogherini, i el ministre d'Afers exteriors de Jordània, Ayman Safadi, no han considerat "oportú" convidar la Generalitat.

 

A més, ha assegurat que va ser el propi Govern qui no es va interessar fins fa pocs dies per participar en la trobada: "La eneralitat es va despertar dissabte passat, fins aleshores semblava no haver-se assabentat que aquesta reunió existia".

 

Borrell ha defensat que el Ministeri d'Afers exteriors no podia donar-li a Torra "un escenari apropiat perquè continués vilipendiant el bon nom d'Espanya i perquè distorsionés aquesta reunió convertint-la en alguna cosa diferent del que ha de ser".

 

"Torra ha de saber que no pot declarar que l'Estat espanyol és el seu enemic, que no pot fer xantatge al president del Govern d'Espanya dient-li que si no li aprova un referèndum d'autodeterminació no li aprovarà qualsevol cosa", ha lamentat.

 
 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?