El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Borrell està convençut que el Govern tractarà els presos polítics d’acord amb la llei espanyola
  • CA

 

El ministre d’Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ha assegurat aquest dimarts a Santander que el govern espanyol està “convençut” que la Generalitat actuarà amb els presos polítics que estan sent traslladats a presons catalanes “d’acord” amb la llei i els reglaments penitenciaris espanyols.

 

En declaracions a la premsa abans de participar en la trobada ‘Anatomia del procés. Claus de la major crisi política espanyola’ a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), en el qual mantindrà un diàleg amb l’exprimer ministre francès Manuell Valls, Borrell ha recordat que a Espanya cada comunitat autònoma té una sèrie de competències i que la Generalitat té, entre d’altres, la competència de l’administració penitenciària.

 

Així mateix, ha defensat que el trasllat dels presos polítics catalans a presons de Catalunya “no és cap tracte de favor”, sinó que respon a una qüestió que “resulta del reglament penitenciari” que hi ha a Espanya i que està prevista per les normes. “I això, naturalment, és una mesura de distensió, però no és un tracte de favor”, ha dit.

 

Alhora, creu que aquesta mesura “naturalment” afavorirà el diàleg amb la Generalitat perquè “no és una mesura que ho entorpeixi, en tot cas”. En aquest sentit, ha dit que “si pot contribuir a distendre la situació i a afavorir el diàleg, doncs beneïda sigui”.

 

De la mateixa manera, Borrell ha assegurat que “aquest govern no té hipoteques, aquest govern no li deu gens a ningú, aquest govern ha arribat al govern a través dels procediments constitucionals i qui va votar contra Rajoy, va votar perquè va voler”.

“Aquest govern no té lletres per pagar, però sí té reglaments per aplicar i si hi ha un reglament penitenciari que permet una determinada mesura i l’administració penitenciària creu que és oportú aplicar-la, doncs ho fa”, ha dit el ministre.

 

Preguntat també pel fet que la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha ofert un diàleg “obert i sense condicions” al Govern i per si això pot incloure un referèndum, el ministre d’Exteriors ha puntualitzat que “un diàleg sense condicions vol dir que no hi ha coses que no es puguin escoltar”.

 

En aquest sentit, ha assegurat que Calvo s’ha referit al fet que el president de la Generalitat, Quim Torra, quan es reuneixi amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la trobada prevista per dilluns que ve 9 de juliol, “li dirà el que li vulgui dir”. “A això no li podem posar condicions, no li podem prohibir que parli del que ell vulgui parlar. Imagino que s’ha referit a això”, ha explicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa