Borrell dubta de la legalitat de la reobertura d’ambaixades catalanes

El ministre espanyol avisa que falten els informes preceptius d'Hisenda i Exteriors

 

El ministre d’Afers exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, considera que “és clar que la Generalitat no ha respectat el procediment que estableix la llei” a l’hora de reobrir les seves primeres delegacions a l’exterior, així que ha avisat: “No em deixen gaire marge de maniobra”.

 

Borrell, que el dilluns a la tarda es va reunir amb el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, ha deixat clar que no li valen les raons que li va donar aquest per justificar que les oficines al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i França es comuniquessin a Exteriors el vespre de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), sense temps per als preceptius informes d’Hisenda i Exteriors.

 

Maragall va al·legar que la Generalitat complirà el procediment quan obri delegacions noves, però que aquestes no ho eren, sinó que existien abans que el govern espanyol les tanqués en aplicació de l’article 155 de la Constitució.

 

La resposta de Borrell ha estat que aquestes oficines van ser recorregudes pel govern espanyol per la via contenciosa-administrativa per no haver demanat aquests informes. El recurs va decaure amb l’aplicació del 155, així que “si es reobren es reobre també el procediment”. “És lògica aristotèlica”, ha avisat. El ministre ha deixat clar que amb la llei no es pot dir “ara l’aplico i ara no”. “Si l’obre (una oficina) ha de demanar informe, i si l’està reobrint això reobre els processos contenciosos que hi havia contra l’anterior”, ha dit.

 

D’aquesta manera, ha advertit que la Generalitat no li deixa “gaire marge de maniobra” en el seu intent de fer “tot el possible perquè els temes es puguin resoldre a través del diàleg”. En tot cas, ha dit que donarà “encara un marge” per veure si “existeix millor voluntat que en la reunió” amb Maragall. “En cas contrari no em quedarà més remei que aplicar la legislació vigent”, ha prosseguit.

 

El ministre ha argumentat que el govern espanyol està fent un “exercici d’extrem respecte” de les competències de les comunitats autònomes, també de Catalunya, fins i tot que això és el que distingeix la seva tasca. Ara, també ha deixat clar que reclama “reciprocitat” i “que es respectin les competències de l’Estat”.

 

Quan no és així, ha dit, cal “cridar l’atenció”, i, si no hi ha resultat, tornar a fer-ho i, si segueix sense funcionar “no hi ha més remei que usar els recursos de l’Estat de Dret”.

Nou comentari