El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Borrell diu a Maragall que respectarà l’acció exterior sempre que sigui legal
  • CA

 

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha garantit al seu homòleg català, Ernest Maragall, “respecte institucional” per l’acció exterior de la Generalitat en la reunió mantinguda aquest dilluns a Madrid. Així ho ha expressat posteriorment el mateix Maragall, que assegura que fins i tot s’ha compromès a donar-hi “suport” des de l’Estat sempre que l’activitat de les delegacions estigui dins del marc legal vigent. Maragall ha afirmat que les delegacions a l’estranger continuaran essent un pols d’acció exterior en termes de “presència i influència”. Maragall també s’ha compromès a enviar l’informe preceptiu –però no vinculant- a l’Estat si volen obrir noves declaracions, tal i com recull la Llei d’acció exterior. En el cas de la reobertura de les cinc delegacions tancades amb el 155 no es va fer i Maragall reconeix que és una “qüestió formal” perquè interpretaven que no calia enviar aquest informe perquè es tracta d’una “reobertura”.

 

El conseller Maragall s’ha reunit al Ministeri d’Exteriors amb Josep Borrell en la primera reunió entre els dos líders. Segons Maragall, han tingut “converses intenses i interessant i també discrepants” i, com a positiu, s’han emplaçat a millorar la presència del català a les institucions europees. 

 

Sobre les delegacions a l’estranger, Maragall assegura que hi ha compromís per al “respecte institucional” entre els dos governs i que Borrells s’ha compromès a permetre reprendre l’acció a les delegacions reobertes sempre que s’ajusti a la legalitat. 

 

Quan la Generalitat va reobrir cinc delegacions tancades amb el 155, l’Estat li va fer notar que ho havia fet sense enviar a l’Estat un informe que és preceptiu però no vinculant. Maragall ha dit que no actuaran de nou així en el futur tot i que considera que és una “qüestió formal” ja que no es tractava de noves obertures sinó de “reobertures” d’institucions que s’havien tancat pel 155. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa