Borràs replica a ERC que els “ultimàtums” afegeixen pressió per “intentar descarrilar” un acord

La presidenta del Parlament defensa que s'ha d'aplicar "ara" com avançar cap a la independència i no esperar al 2023

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha considerat que els ultimàtums són “pressions” i que “no és el que més convé” a la negociació. D’aquesta manera s’ha referit en una entrevista a l’ACN feta abans de la segona cimera a Lledoners al fet que ERC fixés l’1 de maig com a data per arribar a un acord de govern de coalició amb Junts. Per a Borràs, cal posar tots els esforços en fer que les coses funcionin i no en posar “pressions sobrevingudes que el que segur faran és intentar descarrilar o ajudar a descarrilar el que ha de quedar més ben encarrilat que mai”. D’altra banda, la presidenta de la cambra catalana defensa que els partits han de preparar com avançar cap a la independència per desenvolupar-ho ara i no deixar-ho per al 2023.

El dia després que expiri el termini de l’1 de maig assenyalat al calendari per part d’ERC, Borràs defensa que les negociacions s’han de basar en la “fortalesa” dels acords i no en la “pressió” del calendari. El partit d’Oriol Junqueras va alertar que si no hi havia acord abans d’aquesta data explorarien la possibilitat d’un govern en solitari que també passa pel suport necessari de Junts a la investidura de Pere Aragonès.

Borràs ha recordat que el govern en funcions va proposar fer les eleccions el 30 de maig, per tant, segons ha apuntat, en aquests moments encara ni s’haurien celebrat els comicis i la formació del govern no s’hauria produït fins a després de l’estiu. “Però ara sembla que no puguem viure ni un dia més sense govern. Hi ha un govern en funcions que pot funcionar”, ha afegit en referència a la urgència d’ERC per formar ja un nou executiu.

Segons Borràs, el 26 de maig sí que és un termini que suposa el límit per no anar a unes noves eleccions i ha defensat que s’ha de treballar en el marc d’aquest calendari. “No fa falta afegir altres límits que posen més pressió i que poden treure fiabilitat i robustesa a un acord que ha de ser molt sòlid i robust”, ha argumentat. Tenint en compte que el primer debat d’investidura fallit de Pere Aragonès va ser el 26 de març, el reglament del Parlament estableix un termini de dos mesos per intentar una altra investidura, en cas contrari es convoquen automàticament noves eleccions.

La presidenta del Parlament no ha volgut entrar en els motius pels quals ERC ha afegit “pressió” a les negociacions i s’ha limitat a dir que no és partidària d’aquests “ultimàtums” que, segons ha dit, “lluny d’ajudar segurament afegeixen elements de tensió”. En el context actual, Borràs creu que ja hi ha molta tensió i que el que s’hauria d’intentar és, justament el contrari, “destensionar”.

Preguntada per la taula de diàleg, Borràs ha defensat que “cal pensar en què cal fer quan les coses no vagin com hi ha gent que es pensa que aniran” i, per tant, que aquest escenari s’ha de preveure ara i no quan s’esgoti un termini. En aquest sentit, ha afirmat que l’obligació dels representants públics és respondre el que la ciutadania diu amb el seu vot.

“Tenir una majoria independentista és perquè es pugui avançar cap a la independència i és això el que haurien d’estar preparant els partits independentistes per desenvolupar-ho no el 2023 sinó ara que és quan han rebut el mandat de les urnes”, ha conclòs. I és que l’acord entre ERC i la CUP fixa el 2023 com a marge per comprovar si la taula de diàleg amb el govern espanyol dona resultats.

Comentaris

  GROC 03/05/2021 12:32 pm
  Amb Ramon ,Cotarelo, els de Ferrovial , JxC i tota la colla d'inclits supermacistes ,sença ERC os mangereu una MERDA Podeu ,insulta ,etiquetar , menys prea acusa d'españolistes , de no se gens indepenndentiistes etc etc. Sença ERC os mengereu una MERDA
  Ramon 02/05/2021 9:27 pm
  Que l'ERC del tripartit (o sigui l'actual) posés en un mateix pla Convergència i el PSC era subnormalitat o traïció. Ja no diguem que preferís el PSC. Posar ara ERC i Junts per Catalunya en un mateix pla tampoc no té cap sentit. Es poden fer moltes crítiques a Junts per Catalunya. Però no equiparar-la a aquesta mil vegades maleïda ERC. Espanya no ho fa. I jo tampoc.
  Octubrista 02/05/2021 9:16 pm
  JUNTS no s'ha de cremar participant en un govern "de Vichy" que inevitablement serà una gestoria dedicada a aplicar les ordres de Madrid. A ERC això ja li anirà bé i, de bracet amb la Comuna Pudenta i amb el suport més o menys dissimulat del PSOE-sc, faran la viu viu (laCUP no sé pas què hi pintarà). JUNTS ha de concentrar tot l'esforç en impulsar el Consell per a la República, l'únic organisme que treballa seriosament per aplicar el que el poble català va decidir en referèndum el 1-O
  fat boy 02/05/2021 6:35 pm
  ERC, jxc i cup son, ara mateix, un llast per la independencia. Cal forjar una alternativa independentista i arraconar-los, igual que es fa amb els ganivets que ja no tallen.
  Erc el neo.psoe, NO PASSAREU, TRAIDORS 02/05/2021 5:29 pm
  Junquerisme es españa. Qui vota erc es español. Amb aquestasecta espqnyolistq del Ferrovial, sempre serem espanyols. Junqueras, plega ja. Netegem ERC de la bruticia espanyolista o montillesca.155
  Quina colla 02/05/2021 3:59 pm
  JxCAT està fent el ridícul i demostrant que no serveixen per governar. Els dirigents són una colla d'ineptes que afebleixen l'independentisme, i actuen en contra dels interessos de Catalunya. Ara ja només faltava que la Borràs fes declaracions com un pinxo de barri.
  74
  104
  Respon
   Ramon 02/05/2021 5:22 pm
   Tota aquesta xerrameca de sicaris del tripartit és incompatible amb el fet que Espanya fa costat a ERC contra Junts per Catalunya. Si tant afeblís l'independentisme Junts per Catalunya, Espanya li faria costat. Però no. A qui fa costat és a ERC. Per tant, ja dic, re, xerrameca. Xerrameca de sicaris del tripartit.
   46
   61
   Respon
  Ramon 02/05/2021 2:24 pm
  Dels tres partits que Espanya va promoure per evitar la llibertat de Catalunya, Ciutadans, Podemos i ERC, els dos primers ja són més morts que vius. I a ERC li queda el que triguem a deixar-la ben retratada i amb el cul enlaire arran el fiasco de "la taula".
  29
  54
  Respon
  inocent 02/05/2021 1:52 pm
  Sta. Laura Borras, tu ja pots demanar la LLuna, Mart, Venus, etc....perque ja estas colocada i ben colocada, Quan et van colocar rapidament de capo de la taula no i vas veure cap problema, JXCat no teniu vergonya.
  81
  143
  Respon
   Anònim 03/05/2021 8:04 am
   El que està clar, esque ERC té una agenda en la qual la qual la independencia es secondaria, per ells l' objectiu és conservar les poltrones i que l'afinació ocupant tregui al mossèn de la gàbia, com nostre el fet de que amb la CUP hagin arribat a l' acord desesperar fins al 2023 per veure el "resultat de la mesa de dialeg, és impressionant la presa de pèl alsxseus electors i al moviment independentistes en general, dos anys de nedar i guardar la roba .
  Veterà antifranquista. 02/05/2021 11:40 am
  Prou comèdia! Sabeu què, si intenteu dur endevant el projecte independentista, us inhabilitaran i anireu a la garjola. Él que voleu és repetir elecions i com que sabeu que l'opció independentista perdrà, tindreu l'excusa perfecta. Farsants!
  25
  41
  Respon
   Ramon 02/05/2021 2:30 pm
   L'antifranquisme no fou quelcom de què poder-se'n vantar gaire. I ara com ara és espanyolisme de facto. La lluita de Catalunya no és contra "el franquisme" sinó contra Espanya. I ja posats a concretar, la lluita política real és sobretot contra el relat actual d'Espanya de cara al mercat català. I aquest relat és el d'aquell antifranquisme de tan mal record per llur estupidesa, llur hegemonia tan antidemocràtica com la del propi règim i llur fracàs absolut. L'antifranquisme és la bandera de l'enemic.
  LA_VERITAT 02/05/2021 11:06 am
  Quins collons, ni que JxCul haguessin fet res per la independència després del 1-O. El que cal es un govern indepe però real, prou de posades en escenes i més treballar pel país.
  13
  56
  Respon
  raimon t 02/05/2021 11:05 am
  vergonya haurien de tenir. si volen fer la independència.ja s'haurien posat d'acord al mateix dia de les eleccions.
  15
  13
  Respon

Nou comentari