Borràs repeteix al Parlament que és “rotundament fals” que adjudiqués contractes irregularment a la ILC

La consellera manté que no té “notificació oficial” de qui l’investiga ni “sobre què”
Laura Borràs al ple del Parlament
Laura Borràs al ple del Parlament, sota la mirada de Sonia Sierra (Cs)| ACN

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha comparegut aquest dimecres al Parlament per donar una resposta “clara, transparent i contundent” a les informacions -al seu parer, “rotundament falses”- sobre la presumpta adjudicació irregular de contractes durant la seva tapa de directora de la Institució de les Lletres Catalanes (2013-2018). Així, Borràs ha defensat el “rigor” i ajustament a llei de totes les seves actuacions i ha lamentat ser víctima d’un “linxament públic”. Sobre la investigació judicial oberta, Borràs ha explicat que segueix sense haver rebut “cap requeriment” i ha assegurat que “fos el que fos” el que els Mossos d’Esquadra volien aclarir entrant a la seu de l’ILC, “no pot tenir a veure amb cap irregularitat administrativa”. D’altra banda, la consellera ha defensat la “professionalitat” del col·laborador que va rebre tres encàrrecs per 45.500 euros durant la seva etapa a l’ILC.

 

Laura Borràs ha comparegut aquest dimecres al Parlament de Catalunya a petició pròpia per explicar-se sobre l’entrada dels Mossos d’Esquadra a la seu de l’ILC la setmana passada en el marc de l’operació ‘Atenea', que investiga la presumpta contractació irregular per a la reforma i la creació de pàgines web oficials. Borràs ha insistit que no té detalls sobre una investigació que es troba sota secret de sumari i ha admès que “potser” no es va explicar “prou bé” en relació al que li va comentar al respecte el conseller d’Interior, Miquel Buch. “Em va dir l’únic que podia dir, que la intervenció era dels Mossos com a policia judicial i que hi ha secret de sumari”, ha tornat a aclarir. La consellera ha centrat la seva intervenció en defensar-se de les informacions periodístiques aparegudes arrel de l’actuació dels Mossos, totes elles “rotundament falses”, ha afirmat. Borràs ha volgut donar una resposta “clara, transparent i contundent” davant el que ha qualificat de “reguitzell de mentides i absurditats difamatòries”. 

 

Entrant en el detall, Borràs ha explicat que totes les adjudicacions de contractes fetes des de la ILC s’han ajustat a la legalitat. Fins i tot, ha afegit, les adjudicacions que no requerien concurs públic (aleshores, les inferiors a 18.000 euros), van seguir la recomanació de la Intervenció de la Generalitat de demanar tres pressupostos (projectes) abans d’inclinar-se pel definitiu. Això inclou els tres contractes atorgats a l’excol·laborador de Borràs a la universitat, Isaías H.F, entre els anys 2016 o 2017. Tres contractes inferiors als 18.000 euros, que sumats van suposar una despesa de 45.500, que apareixen al Portal de la Transparència de la Generalitat, i que han estat al focus de la polèmica per alguns mitjans de comunicació. 

 

La diputada de Ciutadans Sonia Sierra
La diputada de Ciutadans Sonia Sierra | ACN

 

Diputats de Ciutadans, PP i PSC han demanat a Borràs explicacions sobre la seva relació amb aquest col·laborador del Màster en Literatura en l’Era Digital de la Universitat de Barcelona que dirigia la consellera. “La vida privada dels meus col·laboradors no és de la meva incumbència”, ha rebatut la consellera en referència a les informacions publicades aquest dijous per ‘El Periódico’ sobre la seva detenció l’any 2017 per tràfic de drogues, frau en la factura elèctrica i falsificació de moneda. Borràs ha defensat la “professionalitat” i ha dit que estava qualificat per rebre els encàrrecs que la Institució li va encarregar. “Sempre he aplicat els criteris d’expertesa i competitivitat econòmica, mai el fet que conegués prèviament les persones o persones adjudicatàries o que haguessin col·laborat amb mi”, s’ha defensat la consellera. 

 

Les explicacions de la consellera no han satisfet el PSC, que ha anunciat dues iniciatives per fiscalitzar la ILC. Rafel Bruguera ha explicat que aquest mateix dimecres sol·licitaran al Síndic de Comptes un informe de fiscalització de l’activitat de la Institució durant el govern de Laura Borràs, i que sol·licitaran per escrit informació sobre les sol·licituds de beques i altres ajuts concedits durant el mateix període. Sònia Sierra, de Ciutadans, ha posat en dubte que el criteri d’adjudicació dels contractes a Isaías H. F fos estrictament professional, i ha repassat la trajectòria del col·laborador de l’ara consellera. “Vostè és la consellera de la cultura del 3%, dels ‘xiringuitos’ polítics i de l’amiguisme”, ha assegurat la diputada.Comentaris
Y dice que ella no sabe nada?
Laura Borràs concedió tres contratos a un presunto narco. La consejera de Cultura de la Generalitat de Cataluña otorgó tres contratas a dedo, esto es, sin concurso público, a un investigado por vender marihuana y drogas sintéticas a través de la llamada deep web o internet oscura.

envia el comentari