Bloqueig en la negociació dels líders de la UE per les posicions en les ajudes

Els nòrdics pressionen per rebaixar en 150.000 milions d'euros les transferències

Els líders de la Unió Europea continuen la negociació del pla de recuperació, que està bloquejada per l’enrocament de les posicions sobre el volum del fons de recuperació i de les transferències. Els ‘frugals –els Països Baixos, Àustria, Dinamarca i Suècia- i Finlàndia pressionen per rebaixar fins a 350.000 milions les transferències, una xifra que les retalla en 150.000 milions d’euros respecte a la proposta inicial. Espanya i Itàlia, però, defensen que la xifra d’ajudes no pot baixar de 400.000 milions d’euros, que ja són 100.000 milions menys que en la proposta inicial.

Els Països Baixos i Àustria són els que més pressionen per retallar les transferències, mentre que Finlàndia, Suècia i Dinamarca podrien moure’s cap a una posició de més consens, segons apunten fonts diplomàtiques espanyoles.

Segons les mateixes fonts, la proposta de 400.000 milions d’euros en ajudes té el suport de tots els líders, excepte dels ‘frugals’ i Finlàndia. Aquests cinc estats havien posat sobre la taula una proposta amb 350.000 milions d’euros en ajudes en un fons de recuperació de 700.000 milions. En el tercer dia de negociacions, els líders europeus han estat fent reunions en grups reduïts per negociar el pla. No ha estat fins passades les set de la tarda que s’han trobat a 27 per primer cop en tota la jornada.

Nou comentari