El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bèlgica decidirà el 8 de setembre sobre el recurs per l’extradició de Valtònyc
  • CA

El Tribunal d’Apel·lació de Gant decidirà el 8 de setembre sobre el recurs per l’extradició del cantant Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. Així ho han anunciat els seus advocats a la sortida dels jutjats aquest dimarts. Un tribunal de primera instància ja va rebutjar l’entrega del cantant a Espanya on va ser condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses cançons que va escriure i pujar a Internet. “Som força optimistes de cara a la sentència”, ha dit el seu advocat flamenc, Simone Bekaert.

Després d’analitzar la resolució del Tribunal de Justícia de la UE sobre l’aplicació de l’euroordre automàtica en aquest cas, el jutge d’apel·lació ha escoltat aquest dimarts les últimes al·legacions de les parts abans d’emetre la seva sentència.

La resolució del TJUE

Contestant als dubtes del jutge belga, el TJUE va concloure a principis de març que Espanya no podia aplicar de manera retroactiva el codi penal per reclamar l’extradició del raper per la via ràpida.

Espanya va demanar l’extradició automàtica del cantant pel delicte d’enaltiment del terrorisme, però la legislació europea només permet aquesta via ràpida per crims castigats a l’estat en qüestió amb almenys tres anys de presó.

Valtònyc va ser condemnat a dos anys de presó pel delicte d’enaltiment del terrorisme amb la llei espanyola del 2012, però quan es va emetre l’euroordre la pena màxima que marcava el codi penal era de tres anys, ja que va ser reformada el 2015.

El cas no s’acaba

Amb la porta tancada de l’euroordre automàtica, ara el Tribunal d’Apel·lació de Gant ha d’explorar si és possible extradir Valtònyc per la via de la doble incriminació. És a dir, determinar si els delictes pels quals va ser condemnat el raper són equivalents en la legislació belga.

Independentment del que decideixi el jutge, l’eventual sentència encara pot ser recorreguda a una tercera instància judicial, el Tribunal de Cassació de Bèlgica. Una opció que tenen les dues parts en el litigi, Valtònyc i la fiscalia belga que actua en nom de les autoritats espanyoles.

Dos anys a Bèlgica

Valtònyc va arribar a Gant el 23 de maig del 2018, just un dia abans de la seva entrada a la presó. Ara fa poc més de dos anys que està instal·lat a Bèlgica on confia esquivar l’euroordre que pesa contra ell.

Després que l’estiu passat el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg desestimés seu recurs contra la condemna de l’Audiència Nacional, les opcions per tornar lliurement a l’Estat s’han reduït. Així, si evita l’extradició el mallorquí, en principi només podria tornar a casa previsiblement en menys de tres anys, quan prescriu la seva condemna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa