El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La batalla d’Urquinaona, segons l’administració Trump
  • CA

L’administració de Donald Trump va fer un minut a minut de les protestes post-sentència que van condemnar els presos polítics. Concretament, el govern dels EUA va recollir informació diària a través de l’Overseas Security Advisory Council (OSAC), de l’Oficina de Seguretat Diplomàtica del poderós Departament d’Estat de la Casa Blanca. Els informes, als que ha tingut accés El Món, inclouen el Dossier sobre Crim i Seguretat 2020 d’Espanya que es remet a tots aquells ciutadans, institucions o empreses nord-americanes que volen establir-se, obrir relacions amb agents de l’Estat espanyol o simplement, visitar-lo. T

 

ots els informes en destaquen la “violència de les protestes” i els “enfrontaments dels manifestants amb la policia” no només a Barcelona sinó que assenyala diverses ciutats catalanes. Tot arran de la condemna als “dotze líders independentistes catalans”. Així doncs, no només el departament d’Interior de la Generalitat, en va fer una auditoria, la Casa Blanca, també. N’hi ha però que es mantenen en caràcter reservats per funcionaris del departament d’Estat, com un informe sobre la influència que van tenir les protestes en l’economia catalana i pels interessos dels EUA. 

 

El primer informe comença el 9 d’octubre, quan l’OSAC va emetre una “alerta” perquè la “sentència del judici als líders independentistes era imminent”. En aquest sentit, alertava que un “cop es fes públic el veredicte hi haurien manifestacions a tot Catalunya”. Així mateix, remarcava que en manifestacions anteriors aquest tipus de protestes independentistes havien comportat talls de transport i manifestacions davant edificis governamentals”.

 

El 15 d’Octubre, l’OSAC recull les protestes que van interrompre les vies de comunicació amb l’aeroport del Prat i reportava els conflictes entre els manifestants i les forces de l’ordre a la mateixa infraestructura. En cap cas, assenyalava cap interrupció de vols. Ara bé si recomanava als ciutadans nord-americans “mantenir un perfil baix” i “notificar a la família que estava sa i estalvi”.

 

Una nova alerta del mateix dia 15, el Departament d’Estat, avisa que les protestes per la sentència s’allargaran tota la setmana i seran “significatives”. Unes manifestacions que s’esperen a Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona i d’altres municipis. En aquest marc, destaca que les protestes es poden acarnissar a les institucions del govern espanyol a Catalunya, i en concret a la delegació del govern espanyol ubicada al carrer Mallorca. Unes protestes que poden comportar enfrontaments amb la policia així com talls de carretera o vies de tren.

 

El 16 d’Octubre referencia la violència dels aldarulls del 15 i recull els ferits registrats en les concentracions al voltant de la Delegació del govern espanyol a Catalunya. En aquest informe ja avança que el 18 d’octubre, divendres hi hauria un “gran cop” que afectaria a serveis de tot Catalunya. Fins i tot, a “negocis privats” i apuntava la presa de l’aeroport del Prat durant el cap de setmana.

 

 

El 17 d’octubre, l’alerta és molt més densa i detallada. L’OSAC assegura que les protestes per la sentència continuaran fins i tot el cap de setmana. Tantmateix indica que les manifestacions han esdevingut “violentes”i s’han registrat ferits tant dels manifestants com de la policia. L’informe també adverteix de les manifestacions ultres de la Plaça Artós i de la convocada als Jardinets de Gràcia que va acabar com el rosari de l’Aurora. Incloïa en l’alerta, l’arribada de les marxes des de Tarragona, Tàrrega, Berga, Vic i Girona que havien de convergir als Jardinets de Gràcia. Així mateix alertava de possibles aldarulls en el triangle Plaça Universitat, Via Laietana i Plaça Sant Jaume.

 

L’endemà, 18 d’octubre, continuava l’avís per un “cop general” dels manifestants. El 19 reporten la batalla d’Urquinaona. L’OSAC insisteix en què les protestes s’han tornat “violentes”. “Els manifestants han incendiat, vandalitzat propietats privades i públiques i han atacat les forces de seguretat”, informa.Així mateix, subratlla que hi han hagut dotzenes ferits i arrestats. L’OSAC afegeix que aquest mateix 19 s’esperen més protestes a Plaça Urquinaona on “hi ha un alt potencial de violència”. El dia 20 també reporten possibles protestes amb probable episodis violents entre manifestants i policies. El 21 continuen aquests avisos refermant-ne el caràcter violent i els ferits.

 

El 18 de desembre van emetre una altra alerta sobre la protesta de Tsunami Democràtic pel “Clásico”. Curiosament, revelava que “les protestes presentaven un potencial de violència entre grups radicals a favor i contra del moviment independentista català”. Com així es va constatar. En aquest sentit, recordava que a la tardor ja es van registrar batusses entre la policia, manifestants i contra manifestants independentistes.

 

Report de Crim i Seguretat 2020

 

Com a resum, l’OSAC va incloure les protestes per la sentència del Suprem al seu Report sobre Crim i Seguretat a Espanya el passat 16 d’abril. Després de descriure les protestes com violentes i que van suposar batusses entre manifestants i policies, reporta 100 detinguts i 300 ferits.

Els avisos, alertes i informes de l'OSAC sobre les protestes post Sentència

Els avisos, alertes i informes de l’OSAC sobre les protestes post Sentència Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa