El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bart Staes: “Espanya s’equivoca en rebutjar el referèndum, i jo l’accepto unilateral”
  • CA

 

L’eurodiputat Bart Staes s’ha unit a altres europarlamentaris que han mostrat el seu suport al referèndum de Catalunya, com Ska Keller, Jaromír Kohlícek i Igor Soltes. En declaracions a El Món, l’eurodiputat belga dels Verds Aliança Lliure ha criticat l’actitud de l’Estat espanyol en el procés independentista català.

 

Staes ha assegurat que el Govern de la Generalitat “té raó” en voler organitzar el referèndum, ja que “és el poble català qui ha de decidir el seu futur, i no Madrid” En aquest sentit, l’eurodiputat nascut a Izegem (Bèlgica) ha opinat que “les autoritats espanyoles s’equivoquen en rebutjar el referèndum”.

 

A més, preguntat per la via unilateral, Staes apunta que l’avala: “Jo l’acceptaria. L’organització d’aquest referèndum correspon a la sobirania de les autoritats catalanes”.

La sala del Parlament Europeu plena just abans de l’arribada del president Carles Puigdemont | ACN

 

 

La responsabilitat d’Europa

 

L’europarlamentari dels Verds Aliança Lliure Europea també ha sentenciat que l’Estat espanyol hauria de comportar-se d’una manera “molt més oberta” i donar suport a l’organització del referèndum. En aquest sentit, posa com a exemple l’actitud de l’exprimer ministre britànic David Cameron i la consulta a Escòcia del 2014.

 

D’altra banda, Staes també manifesta que Europa ha de tenir més responsabilitat en el procés català, i que la UE hauria de reconèixer d’una manera “més activa” el poder de les regions nacionalistes dels Estats membres. I, sobretot -segons opina-, quan aquestes entitats tinguin més poder legislatiu i constitucional.

 

Finalment, Staes ha recomanat que Catalunya insisteixi en la recerca de suports entre els socis d’altres Estats membres de la UE.

Relacions amb EUA i Israel

 

Staes és membre de la Comissió de Control Pressupostari i de la Delegació per a les relacions amb els Estats Units. A més, també és suplent de la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, i de la Delegació per a les Relacions amb Israel.

 

Companys catalans

 

Staes comparteix el grup dels Verds Aliança Lliure Europea amb els eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras i Jordi Solé (ERC), i Ernest Urtasun (ICV).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa