Barcelona retirarà una medalla commemorativa a Franco

El govern de Colau inicia l'expedient de revocació, que afectarà també 6 persones i entitats relacionades amb la dictadura
El dictador Francisco Franco i el rei Joan Carles I
El dictador Francisco Franco i el rei Joan Carles I | Europa Press

El govern d'Ada Colau proposarà retirar la Medalla Commemorativa dels 25 anys de Pau que va atorgar l'Ajuntament franquista al dictador Francisco Franco l'any 1964. El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha anunciat que el govern municipal iniciarà l'expedient de retirada de la medalla a Franco i a 6 persones i entitats més relacionades amb la dictadura. L'expedient de revocació es votarà en el ple del 25 de gener, un dia abans del 80 aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a la capital catalana. A més de Franco, el govern municipal vol retirar les Medalles d'Or als generals José Solchaga Zala, Agustín Muñoz Grandes, Antonio Ibañez Freire i la Secció Femenina de la Falange. També proposa revocar la Medalla de la Ciutat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat i el reconeixement del plenari municipal al general Severiano Martínez Anido. Pisarello ha assegurat que la mesura pretén "trencar amb la impunitat simbòlica del franquisme" i "restituir la dignitat de les víctimes i dels represaliats de la dictadura".


 

El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament ha assegurat que és una "autèntica vergonya" i "inadmissible" que en una ciutat democràtica s'hagi "pretès reconèixer com a temps de pau uns temps que van ser de repressió i de manca de llibertat".  A banda del dictador Francisco Franco, l'Ajuntament franquista va atorgar la Medalla d'Or l'any 1949 al general José Solchaga Zala, que va ocupar Tarragona i Barcelona amb les tropes franquistes al gener del 1939. El general Agustín Muñoz Grandes, ministre secretari general del Movimiento i general en cap de la División Azul, la va rebre el 1969. L'any 1966 va ser concedida a Antonio Ibañez Freire, que tenia la Creu de Ferro de l'exèrcit alemany i va acabar sent ministre de l'Interior l'any 1979. L'any 1966 també la va rebre la Secció Femenina de la Falange. 


  

Pisarello ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "s'impliqui" en la querella argentina contra els crims del franquisme i que "acompanyi" i "doni suport" a la tasca que estan fent els ajuntaments per "remoure la impunitat judicial del franquisme". "Estem arribant mes enllà de les nostres competències per trencar amb la impunitat judicial i simbòlica del franquisme", ha subratllat. El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament ha demanat a Sánchez que, "com a mínim", "desbloquegi" iniciatives com la querella argentina i l'ha convidat a tenir una "posició molt més activa" i a "explorar totes les vies" per "remoure la impunitat judicial" del franquisme. 
Comentaris
Hoffa
Està molt bé que retirin tots els honors als feixistes...sinó fos que només és una cortina de fum per amagar la seva ineptitud durant 4 anys: tema de l'habitatge molt lluny de ser resolt; turisme s'escombraries al mateix nivell de sempre; inseguretat potser una mica pitjor, sense exagera, BCN no és Nova York anys 80; transport públic pels núvols; feixistes comandant guàrdia urbana; conflictes sindicals a TMB (fins i tot es nega a reunir-se amb els sindicats; pactant amb la màfia psocialista;etc
Observador
Dimarts farà 43 anys que la va petar el dictador assassí. Ja començava de ser hora, no?
vturiserra
Li retiren la medalla i sols fa 43 que va morir! No m'ho puc creure! Com és que han anat tan ràpid?
Ramon
Som molt burros. De Franco ni n'hauríem d'haver parlat.
Una altra? Perquè no les retiren totes d'un cop?
Una ????
Es tindríen que "retirar" o "anular" tots els titols, reconeixements i prebendes que l'hi varen otorgar "sota el seu mandat" !!!

envia el comentari