El carrer els vol al carrer

Multitudinària manifestació reclamant el retorn dels presos polítics que aplega entre 750.000 persones segons l'organització i 315.000 segons la Guàrdia Urbana
Barcelona, clam contra la repressió
Barcelona, clam contra la repressió | Jordi Borràs

De cop, Barcelona ha tornat aquest matí a l’1 d’Octubre, com a unitat d’acció del sobiranisme. El Paral·lel de la capital catalana s’ha omplert com un ou, en una multitudinària manifestació -315.000 persones, segons la Guàrdia Urbana i 750.000 segons l'organització-, contra la repressió. Una concentració unitària del sobiranisme amb representants de la societat civil, política, social i econòmica catalana.

 

Des de JxCAT als Comuns, des de CCOO a la Intersindical, han portat la pancarta en el curt recorregut de l’Hotel Apolo a les Tres Xemeneïes. Una pancarta doble, amb sengles missatges: “per la democràcia i la cohesió, us volem a casa” i “ Pels drets i les llibertats, us volem a casa”. Un missatge central acompanyat d'un altre amb més contingut d'immediatesa política: pressió per formar Govern. El carrer, doncs, és vol al carrer. 


 

L’organització de la manifestació ha anat a càrrec de l’Espai Democràcia i Convivència, una plataforma que deriva de la Taula per la Democràcia que implicava diversos moviments en pro de l’1-O, en la que s’hi compten diversos sindicats, associacions del món civil i polític així com els principals sindicats.

 

La plataforma ha llegit un manifest que ha carregat contra l’aplicació del 155 i contra la repressió política. Així mateix, ha reclamat sense embuts la configuració d’un Govern de manera immediata.  “És necessari que de forma urgent, sense ingerències polítiques o jurídiques, s’elegeixi president de la Generalitat de Catalunya com a expressió de la voluntat majoritària dels representants escollits a les eleccions; constituir un nou govern que pugui exercir de forma plena les seves competències i restablir el normal funcionament de totes les institucions de la Generalitat de Catalunya”, reclama el manifest que s’ha llegit al final de la concentració. Un missatge que escoltaven les primeres espases de les formacions sobiranistes al Parlament, amb el gruix de diputats de JxCAT, ERC, la CUP i Catalunya en Comú Podem, amb Xavier Domènech al capdavant.


Familiars dels presos i exilats polítics així com represaliats per l’Estat pel seu posicionament social i polític amb el procés han pogut notar la solidaritat expressada en les pancartes i les consignes dels assistents. De fet, la manifestació s’ha fet coincidir quan es compleixen 6 mesos de l’entrada en presó preventiva dels presidents d'Òmnium i de l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Una data que va encetar el reguitzell d’empresonaments preventius dels líders sobiranistes que ha portat a Estremera, Soto del Real o Alcalá Meco a l’Oriol Junqueras, Quim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell. 

El carrer els vol al carrer
El carrer els vol al carrer | Jordi Borràs

Les organitzacions socials han denunciat obertament en el manifest  “la utilització abusiva i desproporcionada de l’aplicació del codi penal i de la presó preventiva que trenquen el principi de legalitat”. Un posicionament àmpliament compartit pels manifestants que cridaven “Llibertat presos polítics!” o “democràcia i llibertat” contínuament, crits que es combinaven amb el lema “Puigdemont, el nostre president!”. 

 

Un dels moments més emotius de la manifestació ha estat la lectura dels missatges des de la presó dels Jordis. La parella de Jordi Cuixart, Txell Bonet, ha llegit la carta breu i intensa del president d’Òmnium reclamant “Unitat, dignitat i coratge, i jo afegeixo amor, molt d'amor que ens l'esteu demostrant!” tot reclamant esperança.

El carrer els vol al carrer
El carrer els vol al carrer | Jordi Borràs

En la mateixa línia, Òscar Sànchez, fill de l’expresident de l’ANC i número dos de JxCAT, ha pronunciat el missatge de son pare. “Des de la presó us demano que no us deixeu atemorir. No cediu mai al xantatge de la por ni a la temptació de la violència. No tenim por, tenim dret a ser lliures. Porteu, en el nostre nom, la primavera dels somriures republicans a tots els racons del país”, ha reclamat Sànchez.


La manifestació ha tornat a tenir l'embranzida de les grans concentracions sobiranistes, cap to festiu i molt reivindicatiu. Un total de 857 autocars fletats, col·lapses a les entrades de Barcelona o el Metro aclaparat han estat la mostra que la crida d'avui tornava a mobilitzar una gentada que reclama aturar la voràgine de repressió de l'Estat contra el sobiranisme. Entre els assistents, un comentari recurrent, "tornarem a sortir tants cops com faci falta" acompanyat d'una disposició a la mobilització que frega la hiperactivitat. "Us volem a casa", ha cridat la gent que ha omplert de forma extraordinàriament pacífica el Paral·lel de Barcelona. El carrer ha deixat clar a qui correspongui, que vol els presos i els exiliats a casa. 

 

Fes clic aquí per veure la fotogaleria de la manifestació.