Els dos atestats lliurats a la instrucció, el del 4 d'octubre i el del 5 on sembla que ja tindrien més clares les connexions

Els dos atestats lliurats a la instrucció, el del 4 d’octubre i el del 5 on sembla que ja tindrien més clares les connexions Quico Sallés

 

Velocitat de dibuixos animats. Així es pot descriure el temps que va trigar el cap de la unitat de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena, en implicar el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, com una peça clau del procés a través del “plantejament teòric” de “l’Enfocats”. Així es desprèn de la documental aportada a la causa a la que ha tingut accès El Món. L’equip de Baena va fer una estranya maniobra, lliurar el document d’anàl·lisi de l’Enfocats, i l’endemà mateix un altre atestat on embolicava “indubtablement” al Major en la “direcció executiva” del procés sobiranista.

El document de requisa de l'Enfocats

El document de requisa de l’Enfocats Quico Sallés

Concretament, la unitat de la Policia Judicial amb Baena i el comandant d’intel·ligència Cèsar Lòpez, secretari instructor dels atestats, van comissar aquest document anònim al domicili de Josep Maria Jovè, aleshores número dos d’Oriol Junqueras, en l’escorcoll del 20 de setembre. Un estudi en pdf sobre com era el camí cap a la independència, sense firmes ni cap signatura. De fet, només s’ha trobat aquest document en paper.

El croquis realitzat pels analistes de la Guàrdia Civil on col·loquen Trapero pel mig

El croquis realitzat pels analistes de la Guàrdia Civil on col·loquen Trapero pel mig Quico Sallés

Els dos agents van lliurar dins la Diligències Prèvies 118/2017 el 4 d’octubre de 2017, un ofici amb el número 5430 amb què aportaven el l’#EnfoCATs. Reenfocant el procés d’independéncia per a un resultat exitós. Proposta estratégica”. Baena i Lòpez apuntaven que “per la importància que aquest document pot tenir per a la investigació i amb independència que es traslladi l’informe exhaustiu derivat de l’anàl·lisi de la resta de la documentació intervinguda durant aquell operatiu policial del 20 de setembre, es procedeix a aportar el mencionat document indicant les dades d’interès més rellevants del mateix”. Curiosament, l’examen de l’Enfocats és exhaustiu, però no hi surt Trapero per enlloc.

Però sorprèn que just l’endemà, el cinc d’octubre, els mateixos anal·listes van signar l’atestat número 2017-101743-0095. Només un dia després d’haver lliurat l’altra, ja implicaven a Trapero com a membre clau del procés. L’atestat el van aportar a la fiscalia de l’Audiència Nacional el sis d’octubre, tot i que el Jutjat Central d’Instrucció número 3 a mans de Carmen Lamela, no el va instruir fins el 9 d’octubre. En aquest atestat, els analistes conclouen que al “comitè executiu s’inclouen els secretaris generals de Presidència i de vicepresidència, entre ells, Josep Maria Jove Lladó, els directors de les oficines de desenvolupament de l’autogovern, professionals experts en els diferents àmbits del projecte, on indubtablement es troba la figura de Josep Lluís Trapero Álvarez, i els consellers o secretaris generals ad hoc segons les temàtiques a tractar”.

En només un dia, Trapero va passar de no existir per l’Enfocats a ser una figura “indubtable” amb un croquis de colors i tot. I tot, en un atestat aportat primer a la Fiscalia. La rapidesa de la conclusió i el pas de portar-lo primer al Ministeri Públic va ser resaltat per la defensa del Major, la lletrada Olga Tubau. En destacar-ho, Baena va dubtar i el Tribunal escamat en va prendre nota. De fet, aquesta interpretació tan ràpida tampoc va ser prou argüida pel secretari de Baena que va acabar per reconèixer que la seva implicació era una especulació “teòrica”.

La part de l'atestat on ja hi posava que indubtablement, Trapero ja era membre del comitè estratègic

La part de l’atestat on ja hi posava que indubtablement, Trapero ja era membre del comitè estratègic Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa