El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El dos de Baena, desbocat: “Trapero assessorava al Govern no de manera conscient”
  • CA

Interpretació gairebé onírica. Així es pot resumir la declaració del comandant TIP N29100C, el número dos del cap de la unitat de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena. El secretari instructor dels atestats s’ha vantat d’haver estat instruït en informació al País Basc i de tenir diversos màsters en intel·ligència policial així com de se “català i el nivell C”. Fetes les presentacions, el dos de Baena ha seguit el guió del seu cap.

 

Segons el seu relat, tot està escrit al document Enfocats i que posat en relació amb el nomenament de Major a Josep Lluís Trapero, el cap dels Mossos “assessorava al Govern” però això sí “ho feia de manera no conscient”. De fet, ha dit que no tenia cap prova ni cap document però que s’havia d’interpretar així. Si Trapero va ser nomenat Major va ser perquè formava part del comitè estratègic del procés, tot i que ell no ho sabia. Un despropòsit.

 

 

La declaració ha tingut moments processals delirants, i sempre caòtics, com el fet, que es feia referència a documental que no està a la causa. De fet, el comandant referenciava documents de la causa del Jutjat número 13 o del sumari del procés al Tribunal Suprem, però en canvi, no està a la causa de l’Audiència Nacional. Concretament, el relat basat en els més de 4.000 mails analitzats de Trapero que degudament interpretats intentava ficar en calçador la tesi de la connivència entre el Major i el Govern.

 

Curiosament, s’ha destacat un mail que no està a la causa, que el director general de la Policia, Pere Soler, proposa canviar referèndum il·legal per “pretès referèndum” en un informe intern. També ha narrat el contingut dels informes d’intel·ligència que rebia Trapero des del 21 de setembre fins passat el Primer d’Octubre. “Eren bons perquè fins i tot, n’hi ha un del 10 d’agost que ja apunta que les lleis de desconnexió s’aprovarien el 6 i 7 de setembre”, ha comentat. El comandat ha obviat que a l’estiu els diaris anaven plens amb aquesta data.

 

El Guàrdia Civil també ha subratllat un mail on Trapero remetia una instrucció del jutjat número 9 per tal que transmetés els domicilis dels membres de la Sindicatura electoral a la cúpula política. Així mateix, ha brandat altres mails on comunicava a la mateixa direcció política dues denúncies d’alcaldes. Una per pressions de l’ANC, el cas del batlle de Mollet, i el d’aleshores alcalde de Sabadell, en aquest cas denunciat per cedir espais electorals. També s’ha mostrat indignat per “l’homogeneïtat de les ordres que rebien els Mossos”. Un fet, per altra banda, a més d’obvi, legal. 

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa