Badalona ja té nou alcalde. El socialista Rubén Guijarro és el nou cap de la corporació d’una ciutat emblemàtica de la corona metropolitana de Barcelona, tant per la seva importància per nombre d’habitants, per la seva complexa idiosincràsia i pel simbolisme que ha tingut l’espanyolisme de dretes poder tenir la seva alcaldia en la figura de Xavier Garcia Albiol. Després de sis anys i tres alcaldes, avui l’Ajuntament n’ungeix un de nou però això sí, amb una nova moció de censura amb el suport de Guanyem Badalona -la franquícia cupaire- que ha votat el canvi però no s’ha afegit al govern municipal, que serà del PSC, els Comuns, ERC i Junts.

Rubén Guijarro, nou alcalde de Badalona, un cop destituït Albiol amb la moció de censura / Q.S.
Rubén Guijarro, nou alcalde de Badalona, un cop destituït Albiol amb la moció de censura / Q.S.

El ple ha estat una veritable missa concelebrada amb un públic lliurat absolutament a les dues causes en el funcional Centre Internacional de Convencions de la ciutat. L’aparició del ja exalcalde Albiol als Papers de Pandora i la seva negativa a dimitir han estat la clau de volta de la nova etapa a la ciutat.

Els discurs del ja alcalde Guijarro s’ha basat a recordar que Albiol ha “mentit” negant els seus poders en una empresa domiciliada en un paradís fiscal. “No ha volgut dimitir ni redimir el seu error” ha retret Guijarro. “Badalona no pot ser més ostatge de la mentida i l’escàndol”, ha afegit en un discurs meitat en castellà i meitat en català. D’aquí que hagi demanat “treballar junts i amb les mans netes per fer passes endavant”.

Albiol es presenta com a víctima

En el seu discurs Albiol, ha estat fidel al seu estil. Ha començat amb un contundent “¡Señoras y Señoras!” Que ha generat somriures a la sala. Albiol ha anat amb la lliçó apresa i s’ha presentat-se com la víctima d’una lluita contra un alcalde legitimat per les urnes. Així, ha assenyalat que Guijarro serà alcalde tot i ser el tercer partit de la ciutat i amb el “vara lliurada per la CUP”. En aquesta línia, ha acusat als signants de la moció de censura –“són nou partits” ha detallat– d’aprofitar uns “poder mercantils de fa 16 anys que eren legals i que ara encara ho serien” per fer-lo fora malgrat el suport electoral de la seva figura.

El fins ara alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, parlant en el ple de la moció de censura que l'apartarà del càrrec / Q.S.
El fins ara alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, parlant en el ple de la moció de censura que l’apartarà del càrrec / Q.S.

El regidor de Junts, David Torrents, no ha estat per romanços. Força combatiu, ha assegurat que Albiol i membres del seu govern es fan fotos amb “neonazis” i ha tingut un record per al badaloní Marcel Vivet i per al petit Xavier, un dels nens assassinats a la Rambla l’atemptat del 17-A. “Albiol parla de projecte de ciutat i no ha estat ni capaç de portar els pressupostos a aprovar; el seu únic projecte és posar un arbre de Nadal el mes d’octubre” ha exclamat.

Pels Comuns, Aïda Llauradó ha emfatitzat que no calien els Papers de Pandora per fer-lo fora. Així ha enumerat informacions de corrupció, masclisme i racisme institucional. Des d’ERC, Àlex Montornès ha justificat la moció de censura per “netejar Badalona de corrupció i de mentides”.

Des de Guanyem Badalona, Nora San Sebastián, ha defensat fer costat a la moció però mantenir-se al marge del govern municipal perquè entén que es manté la rotació entre populars i socialistes. La portaveu badalonina dels socialistes, Teresa González, s’ha compromès a la cultura del pacte per gestionar políticament la ciutat com un “projecte compartit”.

Els populars han fet sortir a la palestra Cristina Agüera, un dels puntals d’Albiol al consistori, i ha mostrat el seu “desconcert” perquè l’oposició els acusa de “corrupció” o “manca de dignitat”. “Vostès viuen en una realitat paral·lela”, ha subratllat i ha titllat de “venjança” la moció de censura. “Són capaços de vendre’s l’ànima al diable per fer fora Albiol”, ha conclòs. El president del consistori ha renyat al públic diverses vegades per les seves intervencions, fins i tot, ha demanat a la Guàrdia Urbana que “controlés” les passions del públic.

Comentaris

  Gonzalo Novembre 08, 2021 | 13:22
  Dentro de un año y medio, de nuevo votaciones.
   gunçala Novembre 09, 2021 | 10:09
   Nen! Tu ets tonto? Tira cap a casa!
  Jathodire Novembre 08, 2021 | 13:23
  Al carrer xusma!
  Y los corrupgentes " apoyando". Novembre 08, 2021 | 14:00
  Pobre imbéciles, tendrán tripartito de izquierdas en la Generalitat para décadas.
  Presoner núm. 40335721 Novembre 08, 2021 | 14:18
  És curiós que diguin això, perquè quan els sociates van posar d'alcalde en Pastor amb el suport del PP i l'ara indigne Albiol, no van dir que havien recuperat l'alcaldia les esquerres, sinó els constitucionals... que alguns anomenem d'un altra manera... que no agrada ni al mossèn ni a l'escolanet... perquè són així de bones persones.
  Quin mon Novembre 08, 2021 | 15:33
  Les dretes sempre acaben marxant per lladres.
  Joan de l'Ós Novembre 08, 2021 | 15:51
  Posar un batlle del PSC és d'esquerres? Que no havien manat junts PSC i PP en els temps forts del155 a Badalona? Ara convé blanquejar-los? Per a fer què? Quina comèdia i quin periodisme aquest!
  Carles Novembre 08, 2021 | 18:38
  Les esquerres? Jo no en veig cap. En tot cas han passat de l'extrema dreta a la dreta extrema.
  Eugeni Novembre 08, 2021 | 22:27
  Entre les "esquerres", hi compteu el PSC??? Curiós...
  ciutadà Novembre 09, 2021 | 08:10
  A: quin Món. I les esquerres també; tots son polítics, és a dir: lladres.
  Jordi González Novembre 09, 2021 | 16:25
  Vomitiva operació per part del PSC Badalona, amb el vist-i-plau del PSC Catalunya - Illa, Iceta i companyia - contra un excel.lent alcalde amb majoria aplastant de ciutadans que el valoren i prefereixen. Els socilalistes no han dubtat en pactar amb gent populista, ultra nacionalista i d'ultra esquerra, per tak d'assolir una mica de poder. Ens consta que molts socialistes amb el carnet de fa anys se n'avergonyeixen. Badalonasurt perent. Però això no importa als polítics de tercera categoria. Visca la mediocritat!

Nou comentari