L’Audiència rebutja una prova de la fiscalia que Baena brandava per incriminar Trapero

La carta va ser pública i els sindicats la van aplaudir

El tribunal de la cúpula d’Interior ha barrat el pas a l’acusació en una prova documental. Concretament, no ha autoritzat a incorporar al sumari una circular del Major Josep Lluís Trapero del 12 de novembre de 2015 on  asserenava els ànims entre la plantilla després de la instrucció de la Fiscalia de l’Audiència Nacional, a mans de Javier Zaragoza, de quatre dies abans que obligava investigar el procés.

En aquest document assumia el “control i la responsabilitat” en qualsevol de les operacions i actuacions policials que es derivin de la petició de la Fiscalia. “La intenció és donar seguretat jurídica al cos i al gruix dels agents”, apuntaven aleshores des d’Interior. De fet, els sindicats també van agraïr la carta.

La instrucció cursada per l’aleshores màxim comandament operatiu de la policia catalana -no era Major sió comissari en cap- té tres punts clau. En primer terme, demanava “tranquil·litat i que facin la feina amb normalitat”. En aquest sentit reclamava als agents que “qualsevol excepcionalitat i dificultat” relacionada o que sigui susceptible d’emmarcar-se en la instrucció de la Fiscalia se sotmeti al comissari en cap.

En segon lloc, ordenava que les notificacions policials que puguin anar a jutges o fiscals sobre fets que puguin vulnerar la instrucció del fiscal, “s’han de liderar i dirigir sense excepció des de la prefectura policial”.

I en tercer terme, deixava clar que la “responsabilitat última” sobre actuacions que es derivin de l’ordre de la Fiscalia l’assumirà el mateix comissari en cap en persona. La Fiscalia ha aixecat protesta.

Nou comentari