Col·lectius de juristes denuncien "l'ús inconstitucional" del 155

Afirmen que no "és un xec en blanc" i que no permet "exceptuar la vigència d'altres articles constitucionals"

El Col·lectiu Praga, l'associació Drets, l'associació Servidors públics de Catalunya, i la Societat catalana d'Estudis Jurídics (IEC) ha denunciat, a través d'un comunicat, la "inconstitucionalitat de l'Acord adoptat pel Senat, en relació amb les mesures a què es refereix l'article 155 CE, i la dels Reials decrets que l'implementen, per comportar de facto la suspensió de l'autonomia de Catalunya, amb la destitució del President i el Govern i la dissolució del Parlament". Qüestions que, segons els juristes estan "descartades expressament en el procés d'elaboració de la mateixa Constitució espanyola". A més, han denunciat que amb la seva aplicació s'estan vulnerant "els drets fonamentals de la ciutadania i dels seus legítims representants". Les associacions i col·lectius han afirmat que el 155 "no és un xec en blanc, ni menys encara un instrument que permeti exceptuar la vigència d'altres articles constitucionals". Els juristes asseguren que "cessar el president de la Generalitat, el vicepresident i els consellers, i a dissoldre el Parlament de Catalunya i convocar noves eleccions, modifica l'Estatut d'Autonomia". I, en conseqüència, vulnera l'article 152 CE, que estableix que els estatuts d'autonomia només es poden modificar per les vies en ells establertes.


A més, denuncien que "l'acord del Senat vulnera igualment el dret fonamental de la ciutadania de Catalunya a participar en els afers públics reconegut en l'article 23.1 CE perquè, en dissoldre de forma inconstitucional el Parlament, trenca il·legítimament el mandat representatiu que unia la voluntat dels ciutadans amb els diputats i diputades legalment escollits en les darreres eleccions al Parlament". I que "la dissolució també comporta la vulneració del dret fonamental d'aquests diputats i diputades, reconegut a l'article 23.2 CE, a exercir sense intromissions il·legítimes el càrrec públic pel qual van ser elegits."
 

"En la mesura que la destitució del President, del Govern i d'altres càrrecs, així com la finalització anticipada del mandat dels diputats, impedeixen que aquests òrgans i persones puguin recórrer jurisdiccionalment les mesures dictades en aplicació de l'art. 155 CE, s'estaria davant d'una vulneració de l'art. 106 CE, en deixar aquestes mesures sense possibilitat de revisió judicial", detallen els juristes. Per tot plegat, les associacions i col·lectius han assegurat que l'acord del Senat per aplicar l'article 155 "suposen un gravíssim embat a l'Estat democràtic i de dret proclamat per la referida Constitució".

Comentaris
Per la mafia del govern rajoy i estat borbonic espanyol tot si val ,tenen el seu pais secuestrat, Per sort ja no som espanya Visca la Republica Catalana
Ciutadana farta
Mes clar l,aigua, tot el que ha fet el govern español es un desproposit i una ilegalitat inconstitucional per se, per tant no te efectes per mes que si entestin, no poden anar contra la mateixa constitucio que diuen defensar, tot el que han intentat fer es nul per inconstitucional l i si ho saben estan prevaricant, si els tribunal son imparcials i justos aixi ho han de reconeixer , no te efectes, nompoden fervres contra la decisio dels ciutadans del27set, eleccions legals i democratiques
Ni cas
Tots són de la corda secessionista. Intel·lectualment venuts.
Fidriko
Denuncien, davant qui? Paraules, paraules, paraules. Se les emporta el vent. Davant el TC? És el gos d’atura del gobierno: no el ve d’una prevaricació. Davant el tribunal de la UE que en sigui competent? Mira, potser sí, encara que ens respongui d’aquí cinquanta anys.
JordiP
Plenament d'acord. I a aquesta manifesta vulneració dels límits constitucionals cal afegir el veritable cop d'estat perpetrat pel TC amb la seva sentència de 2010 modificant l'Estatut de Maragall. El TC NO TÉ competències pera modificar CAP Estatut d'autonomia. Només pot considerar-lo constitucional o no. Si no, ho hauria de retornar al Parlament per a la seva re-redacció.

envia el comentari