El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Asens retreu a ERC que no faci “coses que són possibles” per la llibertat dels presos
  • CA

El portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha retret a ERC que demani “coses molt ambicioses” al govern espanyol i al Congrés, com ara una llei d’amnistia “pràcticament impossible”, i que, en canvi, després no faci “coses que són possibles”, en relació amb la llibertat dels presos. “Podria haver-los atorgat el tercer grau, amb la llei a la mà”, ha argumentat el líder dels comuns a Madrid, en una entrevista aquest dimarts a Ràdio 4, on també ha suposat que els republicans tindran “els seus motius respectables” per fer-ho. El líder dels comuns a Madrid creu que els presos independentistes podran començar a gaudir aviat de moments de llibertat. Asens ha opinat que fins que els presos independentistes no siguin lliures no es tornarà a la “normalització” al país, però ha rebutjat que el consell de ministres pugui arribar a debatre cap petició de gràcia. Fins ara, els sindicats han començat els tràmits per demanar l’indult per l’exconsellera Dolors Bassa, plantejat per la UGT.

Asens ha admès que les crítiques arran de la proposició del govern espanyol de nomenar l’exministra de Justícia com a nova fiscal general de l’Estat són “comprensibles i legítimes” però ha destacat la vàlua de Dolores Delgado per ocupar-ne el càrrec. “És una bona figura per a desjudicialitzar la política i pot tornar-li a la fiscalia el prestigi que ha perdut”, ha argumentat. Amb tot, ha reconegut que, possiblement, des de les seves files ho haurien criticat si aquesta acció l’hagués fet el PP i creu l’oposició no pot venir d’aquells que “han instrumentalitzat la fiscalia per portar-nos a la situació d’ara”.

El portaveu dels comuns a Madrid també ha justificat que Delgado “no és militant del PSOE” i que, abans d’ocupar la cartera de Justícia, portava 30 anys a la carrera de fiscal. Ha explicat que la decisió és “totalment legal” i ha reconegut que tot plegat mereix “un debat profund sobre el paper de la fiscalia i una possible reforma de l’estatut que la regeix”. Sobre la possibilitat que Unides Podem es torni ara menys crític amb l’acció de govern pel fet de formar-ne part, Asens ha dit que “és evident que la posició al govern no és la mateixa” que quan són fora i que seran “lleials” amb el seu soci de govern. “Portarà discrepàncies en el si del govern i un cop hi hagi una posició l’assumirà”, ha conclòs.

Sobre la nova situació a Europa, després que Carles Puigdemont i Toni Comín prenguessin possessió com a eurodiputats, Asens ha celebrat que “a Europa s’està guanyant el que aquí s’ha perdut” i ha alertat que aquesta situació “augmenta el desprestigi de la cúpula judicial espanyola”. Amb tot, ha dit que hauran d’estudiar la seva posició davant el suplicatori, tot i que ja ha dit que adoptaran la posició que sigui “més garant i més coherent amb els drets humans”.

Asens creu que Puigdemont “jugarà un paper en el desbloqueig i en el diàleg”

El portaveu dels comuns al Congrés també ha considerat que Puigdemont està “dolgut” perquè “ha estat menyspreat com a interlocutor durant molt de temps” però s’ha mostrat convençut que “tard o d’hora” optarà pel diàleg. “Estic segur que jugarà un paper en el desbloqueig i el diàleg”, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa