Asens: “perpetuar una majoria conservadora” al CGPJ és “colpisme constitucional”

El portaveu d'Unides Podem acusa el PP d'actitud "sediciosa" per voler "derrocar el govern" a través del poder judicial

El portaveu d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha afirmat que “perpetuar una majoria conservadora” al Consell General del Poder Judicial és “un exercici de colpisme constitucional”. En una entrevista al Via Lliure de RAC1, Asens ha dit que creu que Felip VI hauria d’haver declinat l’assistència a l’acte de lliurament de despatxos als nous jutges a Barcelona perquè “el rei no pot concórrer a un acte organitzat per un Poder Judicial que està en funcions, és a dir, sense legitimitat democràtica i quan la seva renovació és un problema constitucional de primer ordre”. El portaveu ha acusat el PP de tenir una “actitud sediciosa” bloquejant la renovació i veient el Poder Judicial com a “instrument molt útil” per derrocar el govern de Sánchez. “Perpetuar-se en una majoria conservadora al Poder Judicial que fa temps que no existeix en societat per a nosaltres té un nom, i és colpisme constitucional”, ha afirmat Asens a l’entrevista.

El portaveu d’Unides Podem al Congrés ha critica que Felip VI truqués al president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, per dir-li que li hauria “agradat” ser a l’acte de lliurament de despatxos i també ha carregat contra el mateix Lesmes per manifestar un “enorme pesar” per l’absència del monarca. “Evidentment que estem en moment en què s’ha produït xoc important amb el Poder Judicial”, ha afirmat Asens, que sosté que es tracta d’una trucada “política” amb què el rei “pren partit”. El portaveu ha criticat que Felip VI contactés amb Lesmes, un president “amb el mandat caducat” per expressar-li la seva “disconformitat” amb el govern espanyol i no per incidir en la renovació del CGPJ. “El rei el que ha de fer en aquestes circumstàncies és callar perquè el contrari és utilitzar la corona per atacar el govern, i això fa un flac favor a la corona, que queda associada a la dreta més extrema, la que està atrinxerada al CGPJ, amb el president Lesmes com a home del PP”, ha afegit Asens. Segons el seu punt de vista, Felip VI hauria d’haver declinat la presència a l’acte per evidenciar que el Poder Judicial “està en funcions, és a dir, sense legitimitat democràtica”. A més, també ha dit que sospita que el Tribunal Suprem va retardar deliberadament la publicació de la sentència sobre la inhabilitació del president Quim Torra per afegir més “indignació” a l’absència del rei a Barcelona per restar pes a les qüestions de seguretat al·legades pel govern espanyol: “Si aquell dia no es publica la sentència, a molta gent se li fa incomprensible que el rei no hi anés”. “No m’estranyaria que el Suprem hagués retardat la notificació de la sentència per agreujar el xoc entre el govern i el CGPJ”, ha exposat.

Jaume Asens ha carregat contra el PP a qui acusa de tenir actituds “sedicioses” (tot i que poc després ha matisat l’expressió) i “d’instrumentalitzar” el CGPJ amb finalitats partidistes: “Si tens el control del Poder Judicial, tens un instrument molt útil per a la teva finalitat, que és derrocar el govern”. Segons Asens, el PP vol “derrocar el govern subvertint l’ordre constitucional”. L’enfrontament entre govern espanyol i el Poder Judicial ha centrat bona part de l’entrevista però Asens també ha exposat que no creu “que el PP aconsegueixi guanyar” i, per tant, no podrà incidir en el full de ruta del govern espanyol en relació a Catalunya i ha posat el focus en la tramitació dels indults als líders independentistes presos, la desjudicialització de la política i la reforma de la sedició al Codi Penal. També ha dit que, si finalment el Suprem confirma la inhabilitació de Torra, serà “quelcom injust” i “el pitjor final possible de la legislatura”. “Hem d’expressar la nostra solidaritat davant d’una situació d’injustícia, cal sortir a defensar l’autogovern i apel·lar a la unitat de les forces democràtiques i sobiranistes per ser contundents en el rebuig a aquesta sentència”, ha conclòs.

Nou comentari