El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Arxiven la causa contra els alcaldes que van tenir estelades onejant el 21-D
  • CA

 

El jutjat d’instrucció número 6 del Vendrell ha arxivat la investigació contra els alcaldes de Banyeres del Penedès, Amadeu Benach, i Llorenç del Penedès, Jordi Marlès, per tenir estelades onejant a dues rotondes de la carretera TP-2125 durant les eleccions del passat 21 de desembre. Els dos batlles estaven acusats de presumptes delictes electoral i de desobediència per no haver acatat l’ordre de la Junta Electoral que obligava a retirar les estelades i símbols polítics dels espais públics municipals que estiguessin a menys de 100 metres dels col•legis electorals. El dia que van ser citats a declarar com a investigats, però, tots dos van al•legar que no havien retirat les estelades perquè les rotondes objecte de la denúncia són de titularitat de la Generalitat i van assegurar que se n’hauria d’haver encarregat l’estat espanyol perquè el 21-D el Govern estava intervingut per aplicació de l’article 155 de la Constitució. Dos mesos i mig després de la declaració, el jutge ha conclòs que no es va cometre cap delicte.

 

Segons recull la interlocutòria, el jutge considera que els alcaldes no van cometre un delicte electoral perquè nega que l’exhibició d’estelades a les rotondes es pugui considerar “propaganda electoral”. Alhora, el magistrat recalca que les dues rotondes no eren de titularitat municipal, “fet que, de per si, ja descartaria la comissió de cap il•lícit penal”, apunta.

 

Respecte el presumpte delicte de desobediència a l’autoritat, el jutge també nega els alcaldes l’hagin comès perquè recorda que aquest delicte comporta una negativa “franca, clara, patent, indubtable, indissimulada, evident o inequívoca” vers una ordre d’instàncies superiors. En aquest sentit, apunta que durant la jornada de reflexió i durant el 21-D els alcaldes no van mostrar aquesta ferma oposició, mentre insisteix que tampoc tenien competències sobre l’espai on es demanava retirar la bandera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa