El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mas dispara contra ERC pels vots a Sánchez “a canvi de res”
  • CA

En terra de cargols, JxCat intenta accelerar el pas. Prémer l’accelerador per al partit del president Torra vol dir aconseguir mirar pel retrovisor la CUP, a qui té a tocar a les enquestes. També vol dir aconseguir grup parlamentari propi, per a la qual cosa necessitarien el 15% dels vots a Catalunya. Amb aquesta missió han desembarcat a Lleida l’expresident Artur Mas, la candidata al Congrés Laura Borràs i, per videoconferència, el president a l’exili, Carles Puigdemont.

Tot i que sense citar-los explícitament, Mas ha recordat la posició d’ERC al Congrés durant les investidures fallides de Pedro Sánchez. I ha fet servir unes paraules que en els últims dies han estat molt presents a les xarxes socials, en què el llavors candidat a la presidència va agrair el suport dels republicans “a canvi de res”. 

El president que va impulsar el referèndum del 9N ha dit que JxCat té “companys de viatge” que són experts en el sí “a cambio de nada”. Abans havia reivindicat el seu partit com el del “sí”, i ha citat episodis com la redacció de l’Estatut tombat pel Constitucional al 2006 com a exemple, ja que Convergència i Unió (CiU) va donar suport al tripartit per tirar-lo endavant al Parlament.

Objectiu: grup parlamentari propi

El grup parlamentari propi ha estat la meta que s’han posat Mas, Puigdemont i Borràs davant de l’audiència lleidatana. Per això han demanat la mobilització de l’electorat, i ho ha fet desmarcant-se dels altres partits independentistes. Per una banda, ha descartat que els vots de JxCat a Sánchez siguin, en cap cas, a canvi de res. Per l’altra, Borràs ha apostat pel diàleg al Congrés, allunyant-se de la proposta de bloqueig dels anticapitalistes. “Cap votant de JxCat escoltarà dir que els seus vots es donen de franc”, ha assegurat Borràs. 

El president de l’exili ha dirigit unes paraules per videoconferència al públic de l’auditori en què ha lloat la tasca de Laura Borràs al Congrés. “Heu vist com els incomoda?”, ha preguntat als presents. Introduït per Artur Mas i rebut amb aplaudiments i càntics de “president, president!”, Puigdemont ha instat els votants a donar suport a la candidatura de JxCat per “despertar” l’Estat de la “fantasia” en què viuen. El president exiliat a Waterloo ha qualificat de “letargia” la situació en què viuen els partits espanyols perquè no volen veure la realitat. “És una fantasia que pensin que poden tenir estabilitat sense pensar en Catalunya”, ha advertit. 

Puigdemont ha tingut paraules d’afecte cap a Mas, a qui ha agraït el famós “pas al costat” per permetre la seva investidura i superar el veto que imposava la CUP. Mas ha reivindicat JxCat com el partit del “sí a la fi de la repressió”. I ha destacat el referèndum del 9N, del qual en va ser impulsor, i el de l’1O, com a mostres de les fites dels postconvergents. 

Els presos polítics Quim Forn, Jordi Turull i Jordi Sànchez han aparegut en vídeos d’aparicions que van fer en altres ocasions. Borràs ha tingut paraules de record cap a ells, com també de crítica cap als ministres Fernando Grande-Marlaska, Dolores Delgado i Josep Borrell –quan l’ha esmentat el públic l’ha xiulat, ja que és natural de Lleida–. Del ministre d’Interior ha dit que les seves paraules comparant ETA i l’independentisme –que ell va matisar–, “fregaven la indecència”. Marlaska va concedir una entrevista a La Razón en què el títol era que l’independentisme havia fet més mal que ETA. El ministre va precisar al dia següent de la publicació que no havia pronunciat aquestes paraules.

Finalment, de nou sense citar a ERC, ha posicionat JxCat com el partit que “no donarà els vots de franc a qui es manifesta amb l’extrema dreta”, amb referència a la protesta a Colón. 

Nova protesta dels CDR

Protesta dels CDR abans del míting de JxCat | Adrià Lizanda

Una vintena de membres del Comitès de Defensa de la República (CDR) han tornat a fer acte de presència a l’inici del míting per interpel·lar els candidats i exigir la implementació de la república. Com ja va fer abans de l’acte a Lledoners, Laura Borràs ha saludat els manifestants i ha contestat a les seves crítiques. La candidata al Congrés ha tractat d’empatitzar amb ells, recordant-li que els presos “són de tots”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa