Arrufat va marxar de la CUP amb una denúncia interna per agressió sexual

Una investigació interna per un segon cas d'abús hauria precipitat que l’exdiputat al Parlament deixés el partit

Quan Quim Arrufat va marxar de la CUP l’abril del 2019, just abans de les eleccions municipals en què ell tenia previst formar part de la llista dels cupaires a Vilanova i la Geltrú, ho va fer amb dues denúncies internes per casos d’abusos sexuals, un d’ells una agressió. Així ho ha avançat el diari ARA, i ho ha confirmat posteriorment la CUP a través d’un comunicat. Hi hauria hagut dos episodis, un del 2014 i un durant els últims mesos d’Arrufat com a membre de la CUP, que no van ser denunciats a la justícia ordinària, sinó que s’haurien tractat dins del partit, a través de la seva comissió d’abordatge de les agressions masclistes i seguint els protocols que té la CUP per tractar aquestes situacions.

Els dos casos que s’haurien denunciat al partit -un dels quals encara s’estava tramitant internament- haurien portat Arrufat a abandonar la formació anticapitalista. Hauria sigut la segona denúncia, de fet, el detonant perquè se n’anés, ja que, tot i que la comissió encara estava analitzant aquest cas, els protocols de la CUP estableixen un agreujant de repetició que implica l’expulsió del partit. Arrufat hauria marxat després d’aquesta denúncia per abús, que se sumava a la que hi havia hagut la tardor del 2014 -quan Arrufat encara era diputat al Parlament i portaveu del grup mixt- per agressió sexual.

 

Protocol davant agressions

Segons apunta el diari, el protocol fixa quatre nivells en els casos de violència sexual: un nivell 1 per comentaris lascius, el 2 per exhibicionisme o tocaments no desitjats, el 3 per violació o per forçar pràctiques sexuals no desitjades, i el 4 per una violació amb força. El cas d’Arrufat del 2014 es tractaria d’una agressió de nivell 3. Les mesures reparadores que havia d’emprendre el diputat eren renunciar a la visibilitat pública i la suspensió de militància entre sis mesos i dos anys, encara que aquesta darrera no es va acabar aplicant.

A finals del 2014 es va fer una reunió amb Arrufat i es va acordar que, per reparar el dany, no podia coincidir amb la víctima a cap acte, havia d’iniciar un procés de revisió amb treball personal per assumir el que havia fet i havia de perdre presència mediàtica. El 2017, amb l’arribada dels protocols, es va tornar a tractar el cas i finalment el 2018 es va acordar que no podia ser una figura representativa del partit i que havia de reprendre el treball terapèutic.

 

La CUP condemna l’agressió

En un comunicat posterior, la CUP ha denunciat l’agressió d’Arrufat i s’ha refermat en el seu compromís “clar i ferm” conra el patriarcat i les agressions masclistes. D’altra banda, els cupaires han apuntat que l’exdiputat va abandonar l’organització quan els casos encara s’estaven gestionant a través del protocol.

“Assumim i reconeixem que es donen casos d’agressions en el si de l’organització i que la CUP no és aliena al patriarcat en general ni a les agressions masclistes en particular. Identificar-les, reconèixer-les i abordar-les forma part de la nostra lluita feminista per eradicar les violències masclistes que també ens travessen com a organització”, han manifestat. A més, han avançat que estan “disposats a enfrontar-s’hi” per tal de reparar els danys.

Pel que fa al cas en concret, la CUP ha recordat que el seu protocol explicita que el procés ha de ser confidencial i han defensat l’anonimat i la protecció de l’agredida per “evitar victimitzar-la doblement”. Tot i això, han remarcat que donaran suport a qualsevol acció que vulgui emprendre la víctima, tant si és simultània com alternativa al procés intern.

En una entrevista a Vilaweb el juny d’aquest 2020 Arrufat va anunciar que havia deixat la formació anticapitalista per “mala maror” i “decepcions polítiques”. Arrufat, a banda de diputat del 2012 i el 2015, va ser escollit membre del Secretariat Nacional de la CUP el 2016 fins a finals del 2017. Durant aquest període va ser-ne portaveu, juntament amb Núria Gibert.

Nou comentari