Otegi demana gestos: “Felipe González ha de dir que organitzà els GAL”

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha demanat aquest dimarts que l’Estat espanyol també faci algun gest en relació als anys del del conflicte basc, ja que Espanya va practicar la guerra bruta contra membres de l’organització basca ETA i grups de l’esquerra abertzale. En una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, ha manifestat que un gest important seria “que Felipe González digués que va organitzar els GAL“.

Otegi ha demanat aquest gest per part de l’Estat espanyol l’endemà que ell mateix llegís un comunicat en motiu del 10è aniversari de la fi d’ETA, en el qual va demanar perdó a les víctimes del grup armat i va assenyalar que “mai no s’hauria d’haver produït aquest dolor”. Així mateix, ha manifestat que el lehendakari, Iñigo Urkullu, hagi estat exigent i hagi demanat “més autocrítica” a l’esquerra abertzale sobre aquells anys. Ha recordat que membres del PSOE, del Sinn Féin o fins i tot la premsa internacional han aplaudit el gest, i que per tant no entén que no ho faci el líder del Partit Nacionalista Basc.

Sobre els gestos per part de l’Estat, Otegi ha reconegut que dins del seu espai polític hi ha “alguns sectors” en els quals hi ha “dubtes” sobre les passes que dona l’esquerra abertzale perquè “nosaltres donem molt i ells no donen res”. Ha recordat, per exemple, que en el procés de Colòmbia per arribar a un escenari de pau amb les FARC es va acordar posar al centre de les negociacions les víctimes. “Però totes les víctimes“, ha insistit Otegi.

Autodeterminació

Per altra banda, Otegi ha assenyalat que el moment actual és clau per analitzar si existeix algun tipus de possibilitat que Catalunya i Euskadi acabaran votant el seu futur polític o no, i ha posat especial èmfasi en el fet que Podemos forma part del govern espanyol. “Si un govern de l’Estat en què, per primer cop des de la Segona República, hi ha una força política a l’esquerra del PSOE i que es declara de la cultura comunista no és capaç de donar solució democràtica al problema de plurinacionalitat i del dret a decidir no hi haurà mai a Espanya un govern que sigui capaç de fer-ho, de manera que és la seva darrera oportunitat“, ha manifestat el coordinador general d’EH Bildu.

Així mateix, ha assenyalat que està convençut que Catalunya i Euskadi acabaran votant el seu futur polític. Tot i que s’ha negat a posar-li data, sí que ha manifestat que no cal que passin generacions perquè ens trobem en aquest escenari. “Crec que Pedro Sánchez diu la veritat quan diu que mai hi haurà un referèndum, perquè s’han de mantenir en aquesta posició fins el final, però això té un problema”, ha afirmat. “No som tots ciutadans europeus? Per què voten els escocesos però els bascos i catalans no?“, s’ha preguntat finalment Otegi.

Comentaris

  kim Octubre 19, 2021 | 11:49
  Els membres del govern espanyol que organitzaren els GAL eren tots uns covards que només s´atrevien a torturar i matar gent per l´esquena, ni tant sols s´atreviren a fer-ho ells mateixos del poc valor que tenien, contractaven a mercenaris en molts casos, quan els venia algú de cara amb una pistola es cagaven a les calces
   Doctor Strangelove Octubre 19, 2021 | 13:23
   Això és al revés noi. Molts etarrers detinguts es van pixar a sobre, sobretot els últims. I sobre matar per l,esquena, ells eren professionals d això! O sigui que tros de soca documenta't! Doc.
    Ricard Octubre 19, 2021 | 17:50
    Vostè sembla que això de la constitució no li va gaire. Com a bon castellanista que és Vostè jo l'entenc.
    No van acabar la feina strange.. Octubre 19, 2021 | 19:39
    Però temps al temps..
    uno que vive en Tabarnia Octubre 20, 2021 | 10:20
    continues sen un tanoca fustrat
  A l'aguait Octubre 19, 2021 | 12:12
  Ara hem posat fil a la agulla.Llàstima que aquestes coses són molt lentes quan depenen d'Espanya.
  uno que vive en Tabarnia Octubre 19, 2021 | 13:06
  solsament dels GAL, i els torturados que varen aplicar la seva "sapiencia" sobre persones, inocents o culpables? d,aixo en de.ho sapiguer un munt el Sr Merlaska, oi? i tota la xusma del DEEP STATE
  Doctor Strangelove Octubre 19, 2021 | 13:24
  Això és al revés noi. Molts etarrers detinguts es van pixar a sobre, sobretot els últims. I sobre matar per l,esquena, ells eren professionals d això! O sigui que tros de soca documenta't! Doc.
  L'OBSERVADOR ASTORAT Octubre 19, 2021 | 13:30
  ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE EL PÚTRID I PESTILENT ESTAT-CLAVEGUERA Ñ, HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR I/O JUTJAR ELS SEUS “SÚBDITS DESTACATS” O LES SEVES INSTITUCIONS-CLAVEGUERA. ES UN CAS CLAR DE PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART"
  Joanka Octubre 19, 2021 | 13:57
  si esperes que un espanyol 'muy espanyol' reconegui que ha fet malament alguna cosa i que ha abusat perque era més fort ja pots anar esperat assegut. espanya mai reconeix les barbaritats que ha fet i que fa.
  Senyor X Octubre 19, 2021 | 15:04
  Desxifrar la X és més difícil que desxifrar M.Rajoy. Que no veieu homes i dones de Déu que als torturadors estatals fins i tot els hi donen medalles pels bons serveis al clavegueram podrit.
  No hi ha res a fer Octubre 19, 2021 | 15:10
  Els de l'altiplà porten les regnes i els demés a arrossegar-se sota les peülles.
  Ricard Octubre 19, 2021 | 17:52
  Els castellans són més xenòfobs que valents, ells que exigeixen que el President Puigdemont sigui "valent" i vingui a "Espanya"... Sóc pessimista sobre la resposta del Sr. Gonzàlez.
  Tano Octubre 19, 2021 | 18:24
  Ahora los de la Cal Viva son los que tienen que pedir perdón. No os parece?.
  Mode on Octubre 19, 2021 | 22:59
  L'estat espanyol, amb els nostres impostos, va organitzar un el GAL, terrorisme d'estat per el qual, els seus responsables, encara no han pagat. Perquè la presó d'en Corcuera fa riure. Només hi ha una solució, proclamar la indepèndencia que tenim en stand by.
  fat boy Octubre 19, 2021 | 23:01
  No m'estranya que ell i el Rufian siguin cul i merda.

Nou comentari