Aragonès: “Tornarem a la Moncloa tant com calgui a dir que la solució és referèndum i amnistia”

Marta Rovira adverteix l'Estat en l'aniversari de l'1-O que hi "tornaran" si la negociació "no està a l'altura"

El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha assegurat que tornaran a la Moncloa “les vegades que faci falta a dir que la solució és un referèndum i l’amnistia”. En el tercer aniversari de l’1-O, i en el marc de la presentació del llibre ‘Tornarem a vèncer. Un manual per guanyar la República catalana’, d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, Aragonès ha reivindicat que els republicans no deixaran de defensar mai ni a cap lloc l’autodeterminació. “No tenim dret a deixar de defensar-la mai, i ho farem arreu”, ha expressat. La secretària general d’ERC ha avisat el govern espanyol que “si no està a l’altura dels grans consensos i la negociació”, els independentistes “ho tornaran a fer”.

Aragonès ha emplaçat l’independentisme a agafar l’esperit de l’1-O, quan “es va unir molta gent en defensa del dret a vot”, i portar-lo “arreu”. Ha expressat que després de l’1-O no tenen “dret” a abandonar l’autodeterminació, i ha reivindicat que l’han defensat des dels ajuntaments, al Parlament, al Congrés, des del Govern i també “anant a la Moncloa”. “Vam anar a la Moncloa a dir, i tornarem les vegades que faci falta, que la solució és el referèndum i l’amnistia”, ha garantit.

El coordinador nacional d’ERC, ara també vicepresident del Govern amb funcions de president, ha animat a “interpel·lar” els catalans que van sortir en defensa dels col·legis electorals l’1-O tot i no formar part del moviment independentista: “Els hem de continuar explicant que la tria és entre les oportunitats basades en les decisions de la gent, o un Estat que ja veiem com les gasten”. De fet, ha reclamat a l’independentisme que “deixi de parlar de si mateix” i es dirigeixi al conjunt de la ciutadania amb les “oportunitats” que pot oferir.

“Mentre absolen Bankia d’una estafa de milers d’euros, inhabiliten el president de la Generalitat per haver posat al balcó el que defensem arreu, la llibertat dels presos i exiliats; la tria és entre un Estat espanyol que amb un Rei que ja va dir que era el rei dels jutges, els fiscals i els ‘piolins’, o una república catalana basada en el poder de la ciutadania”, ha argumentat. I ha afegit que “els que no són independentistes de sentiment, els hem de dir que són els independentistes de demà, que ens faran guanyar i aconseguir aquestes àmplies majories que aquest país necessita per generar benestar i prosperitat”.

Al llibre, Junqueras i Rovira exhibeixen les fortaleses de l’independentisme, però també les febleses. Plantegen que per “tornar a vèncer” cal aconseguir majories àmplies. Des de Ginebra, per videoconferència, la secretària general dels republicans ha demanat construir “una majoria clarament imbatible”. I ha dibuixat un objectiu concret: que l’independentisme superi la barrera del 50% en unes eleccions ordinàries. D’altra banda, ha reclamat estar “més preparats”. I és que, admet ara Rovira, “no hi ha fórmules màgiques ni camins fàcils” per assolir la independència: “Per més que diem que guanyarem la república amb focs d’artifici no l’acabarem guanyant. L’experiència ens demostra el contrari, que s’ha de treballar”, ha expressat, amb certa autocrítica.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha reclamat “determinació al voltant d’un objectiu clar, que la voluntat popular es conjurin i majories àmplies i plurals”. Considera “imprescindible” que “tot el país comparteixi el projecte polític” i ha recalcat que cal arribar també a l’àrea metropolitana de Barcelona.

A l’acte també hi ha participat la consellera de Salut, Alba Vergés, i el vicealcalde de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.

Nou comentari