Aragonès exigeix protegir el català a la llei de l’audiovisual abans de parlar dels pressupostos

El president del Govern, Pere Aragonès, ha vinculat l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat amb la protecció del català a la nova llei de l’audiovisual. En una compareixença a Palau després de reunir-se amb la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, Aragonès ha reiterat que és “important i absolutament necessari” aclarir la presència del català en la nova norma, pel que un cop es resolgui la llei de l’audiovisual, ja es podran “encarar” la resta de debats. Entre aquests debats, el de l’aprovació dels pressupostos generals espanyols per al 2022.

Aragonès ha assenyalat que, si en els esborranys de la norma hi apareix una “protecció” del castellà, la llengua catalana també ha d’aparèixer amb un percentatge que l’empari en l’audiovisual. “És evident que aquest és un dels principals reptes”, ha asseverat. El president de la Generalitat ha reiterat que la “protecció” del català ha de quedar “aclarida i reflectida” en el projecte de llei per després poder “encarar la resta de debats, també el dels pressupostos”.

A banda, els dos mandataris s’han unit en la reivindicació d’una llei audiovisual que blindi el català. De fet, Aragonès ha dit que s’ha de convertir en “una oportunitat” per enfortir la indústria en català i ha assegurat que el Govern treballa per aconseguir-ho. Per això, el Govern ha traslladat al govern espanyol la necessitat d’establir quotes per a la protecció del català.

Així, Aragonès ha exigit blindar el català abans de la tramitació dels pressupostos espanyols, si bé no ha entrat en valorar si el seu partit, ERC, ha de presentar o no una esmena a la totalitat: “La qüestió de l’audiovisual és absolutament rellevant i necessari que es desbloquegi favorablement”, ha subratllat.

A banda, els dos governs han volgut escenificar la intenció d'”enfortir” les relacions -Armengol no es va arribar a reunir amb el predecessor d’Aragonès, Quim Torra. El cap del Govern i la presidenta de les Balears també han reivindicat que els dos territoris volen ser els “responsables” dels seus propis recursos fiscals, i han constatat que l’actual model de finançament és “insuficient”.

Comentaris

  Joan de l'Ós Octubre 22, 2021 | 16:11
  No se qui se'ls creu aquest titulars que la fabrica ERC distribueïx per al que siguin repetits a la premsa. Cap interès periodístic, simple propaganda de partit, demostració de curta mirada autonòmica. Una promesa de no atacar gaire el català a la llei de l'audiovisual -que ja retrocediran en els reglaments-, i ERC disposada a fer d'escolanet del Sánchez per a anar vivint de la rifeta. Quin president més trist
  fat boy Octubre 22, 2021 | 16:20
  No s'amoini, a la nova llei el catala "sera objecte d'especial respecte i proteccio". Igual que a la constitucio. Ja pot aprovar els pressupostos que mai s'executen a Catalunya.
  Vendetta Octubre 22, 2021 | 18:53
  Paraula de botifler
  L'OBSERVADOR ASTORAT Octubre 22, 2021 | 19:07
  Àngel Guimerà: "La Llengua i la Història són els botins més preuats a l’hora de sotmetre a un poble".
  Maria Octubre 22, 2021 | 19:41
  El moderador/a deu ser de ER...
  Vergonya vostra Octubre 22, 2021 | 20:26
  El dia de la marmota etern. Els únics que hi guanyen son els qui cobren dels partits.
  Traïdors Octubre 22, 2021 | 20:27
  Quan ets un esclau no pots exigir.
  Tripartit no, gràcies Octubre 22, 2021 | 21:20
  Senyor Aragonès, xerrameca a banda (tots sabem que els pressupostos els aprovareu i que, mentre siguem una colònia, Espanya continuarà aplicant la seva política genocida contra la llengua catalana), preguntem: la Conselleria d'educació està enviant inspectors a les escoles i universitats catalanes per detectar quins professors fan les classes en la llengua dels castellans? I si és així: quants cassos heu detectat i quines sancions els heu aplicat? I si no ho heu fet: Quan ho fareu?
  Fart Octubre 23, 2021 | 10:23
  És a dir, que Aragonès farà el possible per aconseguir al menys 3/4 parts del que ja teníem en l'època Pujol. Si, el criticat Pujol del "peix al cove" Si a CIU hi havia corrupció, ERC va camí de ser com a "1984" d'Orwell, amb una conselleria dedicada exclusivament a reescriure la Història a diari, per tal que ningú se n' adoni dels incompliments, mentides, reculades i traïcions perpetrades amb l'objectiu de protegir les carreres polítiques d'uns quants militants. Si per això cal sacrificar la il.lusio d'un poble que ha patit segles d'agressió i el futur dels fills, tant se'ls en fot.
  El problema Octubre 23, 2021 | 15:05
  Encara que s'aproves com vol la Generalitat ( que no pasarà) no arreglarà res al català. El català te principalment un problema: el demogràfic i social. El català cor el risc de la llatinització. El català es una llengua minoritaria amb poca atraccio social i gens global. El català es la llengua del govern, institucions, educacio, etc. pero no la majoritaria de la societat catalana i si els obligues encara s'allunyaran mes.
  ... Octubre 23, 2021 | 15:15
  Gesticulacions i falsedats. Als anys 90 ja s'apuntaven els problemes d'ara. Però clar, els lingüistes no en saben tant de llengües com els polítics, que de tot saben.

Nou comentari