El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès diu que la unilateralitat l’aplica la Moncloa
  • CA

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest diumenge que és el Govern central el que aplica la “unilateralitat” perquè “segueix actuant” amb el “codi penal” a Catalunya després de la inhabilitació de Quim Torra, i ha defensat la via de l’acord i l’enteniment per resoldre el conflicte polític. “És la via prioritària d’ERC“, ha insistit en una entrevista de La Sexta, en què ha dit que el seu partit proposa “ampliar la majoria independentista” a les urnes encara que no ha aclarit si els propers comicis a Catalunya seran plebiscitaris com va dir Torra. “Si algú diu adjectius, que expliqui concretament com es farà“, ha dit.

Superar el 50% ens ajudarà a guanyar legitimitat amb un govern amb un nucli independentista molt fort“, i ha afegit que els reptes d’ERC són fer compatible l’avenç en el dret d’autodeterminació amb la reconstrucció econòmica i social després de la pandèmia. Sobre els indults als presos, ha insistit en la defensa de l’amnistia com “una solució de caràcter polític”, però ha aclarit que no s’oposarà a qualsevol mesura des del punt de vista humanitari i de llibertat.

No ens hi oposarem“, ha dit, i ha demanat resoldre tots els casos sobre els procediments judicials oberts per l’1-O. Preguntat per la negociació dels PGE amb el Govern central, ha subratllat que “l’important són els continguts” i ha descartat entrar en un pacte amb Cs per als comptes públics, perquè són incompatibles, ha dit.

Ha afegit que està “en contacte permanent” amb l’Executiu central però ha emfatitzat que encara no hi ha propostes sobre la taula. Així, ha demanat millorar les inversions a Catalunya, gestionar els fons europeus i “desactivar la via judicial i penal“. “S’ha de traduir en fets”, ha defensat.

Sobre l’impacte de l’economia catalana després de la pandèmia, Aragonès ha explicat que la previsió de la Generalitat està en el “10% de la caiguda del PIB“, per la qual cosa ha demanat “mobilitzar al màxims els recursos” i que Catalunya pugui gestionar els seus fons per reforçar l’estructura productiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa