El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès demana un paper “central” de les regions en la gestió de l’escenari post covid-19
  • CA

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dimecres un paper “actiu” i “central” de les regions en la gestió de l’escenari que s’obre després de la pandèmia del coronavirus, concretament en la concreció del fons europeu per la recuperació. Aragonès ha coincidit en aquest extrem amb el president de l’Assemblea de les Regions d’Europa (ARE), Magnus Berntsson, amb qui s’ha reunit per videoconferència. A la trobada també hi ha participat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé. A parer dels tres dirigents els paquets d’estímul haurien de ser distribuïts entre les regions, tenint en compte que coneixen millor les necessitats del territori derivades de l’emergència.

Ambdues institucions han acordat preparar i compartir un pla per al repartiment de fons europeus entre regions, que alhora tingui en compte que les més afectades per la pandèmia accedeixin de manera preferent als fons de recuperació comunitaris.

A banda, l’ARE i el Govern constaten que el treball en xarxa i un major pes dels territoris europeus en la reconstrucció “s’està demostrant molt més lògic i més útil per a la ciutadania davant dels models centralistes”. En alguns casos, “l’excessiva uniformització estatal en la gestió d’emergències com l’actual ha comportat ineficiències”, afirmen.

És per això que han coincidit en el fet que “cal atendre les particularitats territorials” i reforçar-ne la governança, especialment en el procés de desconfinament i l’avenç cap a la nova normalitat, així com en la reconstrucció econòmica i social derivada de la covid-19.

En la trobada, l’ARE i l’executiu català també han consensuat la necessitat d’impulsar la reconstrucció després de la covid-19 tenint en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per les Nacions Unides a l’Agenda 2030.

Finalment també s’ha acordat que Catalunya sigui la seu del plenari de l’ARE el novembre vinent, que celebrarà el 35è aniversari de la institució i que serà el primer plenari presencial des de l’inici de la pandèmia.

Catalunya és una de les regions fundadores de l’ARE, institució creada l’any 1985 que ha esdevingut la major xarxa independent d’autoritats regionals d’arreu d’Europa. Reuneix més de 270 regions de 35 països diferents i 16 organitzacions internacionals.

Funciona com un fòrum per a la cooperació interregional i com un lobby per a la defensa dels interessos regionals en l’àmbit europeu. Cal destacar que el seu àmbit d’actuació va més enllà de la Unió Europea, ja que aplega l’espai del Consell d’Europa des de Noruega a Turquia i Rússia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa