El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès defensa l’acord pel català en nom de “la Catalunya sencera”

“La llengua catalana no pot ser una llengua de part, és de tots els catalans i catalanes, no només dels independentistes, sinó de la Catalunya sencera”. Amb aquesta contundència ha defensat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l’acord per modificar la llei de política lingüística presentat al Parlament per ERC, Junts, el PSC i els comuns, que obre la porta al castellà com a llengua vehicular per primera vegada, tot i mantenir que el català serà “la llengua normalment emprada”.

Manifestació en defensa del català a Barcelona / Mireia Comas

El pacte ha provocat polèmiques, crítiques de moltes entitats, un manifest, dues manifestacions i els dubtes visibles d’un dels partits signants. Aragonès n’ha parlat en la seva compareixença, extraordinària, en la roda de premsa posterior al consell executiu, en la qual no sol participar. Avui hi era, oficialment, per presentar el pla de contingència de la Generalitat per fer front a les múltiples crisis provocades per la guerra d’Ucraïna, però també ha abordat molts altres temes.

Una de les qüestions que ha volgut abordar el president del Govern en la seva llarga intervenció inicial ha sigut, precisament, el carreró sense sortida provocat per la sentència del TSJC que obliga a fer en castellà el 25% de les classes a l’escola catalana. “En aquesta qüestió hem de dir la veritat, no podem cridar a una desobediència que només pot ser retòrica”, ha advertit. I ha recordat que “durant el mandat del president Torra [un dels que ha criticat l’acord per modificar la llei de política lingüística per intentar fer front a la sentència] hi va haver 13 resolucions judicials que obligaven a fer el 25% i totes es van complir perquè era molt difícil fer una altra cosa”.

“No podem renunciar a defensar el país sencer”, avisa el president

Per a Aragonès, en el debat sobre la llengua a l’escola “ens hi va alguna cosa més de la llengua, ens hi juguem la idea de Catalunya com a nació, com un sol poble”. “No podem renunciar a defensar el país sencer, per això cal que la resposta a la sentència surti d’un gran consens de país, que ofereixi seguretat jurídica dels docents i que reflecteixin la majoria de la ciutadania“, ha dit. I ha afegit que “amb voluntat d’entesa i estima pel català podrem ampliar aquest consens”.

Des del punt de vist defensat per Aragonès –i també per la resta de partícips de l’acord polèmic, com Irene Rigau– el que es fa amb l’acord encara pendent de votació és “recuperar la capacitat decisòria del Parlament i treure l’escola de les decisions judicials”. “Cal evitar que sigui el tribunal el que decideixi com aprenen els nostres fills, i allò que no regulem nosaltres ho regularan els tribunals, fem-ho nosaltres”, ha reclamat. I ha deixat ben clar que considera que “això requereix realisme i que el que diu es pugui fer”.

Segons el president, “el Govern defensa amb tota la força el català i el model d’escola catalana amb tota l’energia”. Per això, ha subratllat, s’ha de buscar la manera que el model lingüística “no es fixi pel que diguin els tribunals ni per les pressions de la dreta més rància”. Tanmateix, ha assegurat que entén “la preocupació per una sentència injusta que trenca el consens històric” i ha dit que per això s’hi ha volgut respondre “amb consens”, malgrat que admet que l’acord “és lògic que generi dubtes”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a abril 05, 2022 | 16:45
  LLARENA dPENA abril 05, 2022 | 16:45
  El de sempre: Bla, bla, bla .... Marketing només. Aquesta gent d'ESGUERRO no canvia mai el seu dicurs ple de mentides. Ells es pensen que som idiotes però, el idiotes son ells. Ha de ser molt dificil ser membre d'ESGUERRO AUTONOMISTA de CAT, l'antiga ERC per aguantar tanta mentida sense engegar-los a la me i continuar sent membre. Potser és a ells, als seus membres a qui adreçe les seves mentides atés que encara els donen suport.
 2. Icona del comentari de: fat boy a abril 05, 2022 | 18:26
  fat boy abril 05, 2022 | 18:26
  Vol defensar el pais sencer, el dels catalans i el dels invasors i traidors com ell.A mes, des de quan uns tribunals regulen res en un estat democratic?. Els tribunals apliquen les lleis pero no les fan, sino, perque necessitem un parlament?. I si no necessitem un parlament perque fem eleccions?. I si no calen eleccions quina mena de democracia es aquesta?. A aquest l'unica cosa per la que creu que mereix haver morts es per la seva pagueta. No ell, per descomptat.
 3. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a abril 05, 2022 | 18:33
  Català a l'escola i arreu abril 05, 2022 | 18:33
  Acord "pel català"? Deu voler dir acord CONTRA el català, el botifler que tenim per president de la Generalitat de Vichy. No se'n sortiran, però els traïdors d'ERC i de JUNTS. Cal estendre la lluita per defensar la llengua a tots els àmbits de la nostra societat, començat per no canviar de llengua davant els inadaptats i evitant els establiments que no atenen en la llengua del país.
 4. Icona del comentari de: 2022 a abril 05, 2022 | 20:26
  2022 abril 05, 2022 | 20:26
  ERC= España Rey Constitución.
 5. Icona del comentari de: Francesc Font a abril 05, 2022 | 20:57
  Francesc Font abril 05, 2022 | 20:57
  A veure, es molt difícil “recuperar la capacitat decisòria del Parlament i treure l’escola de les decisions judicials”, si es comença per trobar la manera d'assumir el que diuen els tribunals per la porta del darrere. Sap vosté prou bé, i no es faci l'enze, que el que aprovi el Parlament, serà tombat pel Constitucional. Per la qual cosa el que cal és passar a l'acció activa. I en aquest cas, està prou clar que els "espanyolitzadors" són una minoria molt concreta. I és, seria força lamentable que s'acabi veient la Generalitat com més obedient a aquesta minoria, que la veritable majoria social
 6. Icona del comentari de: Vendetta a abril 06, 2022 | 00:08
  Vendetta abril 06, 2022 | 00:08
  Acabaras lligat a una farola com a ucrania cigronet botifler
 7. Icona del comentari de: Miren a abril 06, 2022 | 08:15
  Miren abril 06, 2022 | 08:15
  La pregunta Sr. Aragonés és, i cada vegada més: de què ens serveix la Generalitat si el que fa és obeir el colonitzador? No fugint d'estudi, la comunitat educativa no ha de defensar el català davant el TSJC, és la Generalitat. Efectivament, el català és cosa de tots i és sobretot el nostre govern qui l'ha de defensar- som una nació o no som una nació? No ens enganyin dient que és per tot Catalunya, el que si els que no, ja s'entén. Nosaltres no fem distincions i considerem a tothom que treballa i viu a Catalunya català, mal que li pesi a algú, i vostès ja saben que no són tants. S'han preguntat vostès perquè es va fer la immersió lingüística?, i que va ser promoguda per gent que tenia molt dificil aprendre el català fora de l'escola?
 8. Icona del comentari de: Miren a abril 06, 2022 | 08:44
  Miren abril 06, 2022 | 08:44
  "La llengua catalana no pot ser una llengua de part, és de tots els catalans i catalanes, no només dels independentistes, sinó de la Catalunya sencera" “No podem renunciar a defensar el país sencer”, Aquesta afirmació Sr. Aragonés s'assembla a un crit de guerra, és ofensiu. Nosaltres, no ens hem apropiat de la llengua i la volem per tothom sigui el que sigui cada u. No he preguntat mai als meus veïns i companys quina ideologia tenen. Tots tenim clar que som una comunitat i ens hem d'entendre. No volem privilegis, només recordi per si ja ho han oblidat, que estan al govern votat per independentistes. És molt fàcil fer lleis a gust del colonitzador, però vostès no estan aquí per aixó, o... sí?
  • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a abril 06, 2022 | 09:47
   uno que vive en Tabarnia abril 06, 2022 | 09:47
   es que es el salvapatries al servei de el Bobo VI
 9. Icona del comentari de: Martí a abril 06, 2022 | 09:42
  Martí abril 06, 2022 | 09:42
  A veure Aragonés. Si fas una llei només per evitar que el TC fassi de les seves. No estàs fent res tu, només estàs deixant que el TC condicioni la política catalana
 10. Icona del comentari de: Martí a abril 06, 2022 | 09:49
  Martí abril 06, 2022 | 09:49
  Més, la situació actual de la llengua catalana és deguda a la política i la llei espanyoles, les quals despressien tot el que no sigui castellà. La realitat d'avui està condicionada per aquesta situació. Això és incompatible amb la nostra cultura. Per a tant per a preservar-la em danar em contre de l política i llei espanyola i tots els productes que surtin d'aquí. Jo dic que si no pots fer res, com a mínim denuncia la situació, que es vegi que les coses són les que són no perquè tu vulguis, sinó perquè uns jutges que venen de una altra realitat la imposen
 11. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 06, 2022 | 14:19
  Pere Llimonera i Citronell abril 06, 2022 | 14:19
  El Aragonés lo ha dicho muy claramente sin querer, pero lo ha dicho... Los supremacistas separatistas de patrias inventadas, con sectarismo y totalitarismo Anti-Democrático han forzado el rechazo del Catalán a todos aquellos que N0 son ni supremacistas, ni separatistas, ni totalitarios.... Pero, el Aragonés ya ha dejado claro lo que pretende cuando habla de "Catalunya sencera"... Quiere que el Catalán sea la única y exclusiva Lengua de Catalunya, para todos, en todo momento, lugar y circunstancia; ni mas ni menos... Han convertido al Catalán en la Lengua de los Separatistas sectarios y supremacistas; de los Inventa-Patrias y radicales Fantasiosos, violentos y opresores... Resulta que en el Vall d'Aran la lengua "propia" es el Aranes, N0 el Catalán, y también hablan Español/Castellano que es la Lengua Común y Oficial de todo el País, y muchos también Catalán... Y el Español, que es ademas mayoritario en Catalunya, se usa en Catalunya desde hace siglos. N0 lo impuso ni lo introdujo Franco, como muchos simples creen o pretenden... Pero la pretensión de los 'feixistas' de articular todo respecto a sus Fantasías, y con ello por derivación respecto al Catalán de manera impositiva y autoritaria está acabando con el respeto, la Democracia, la convivencia la interacción social y hasta con la economía y sociedad catalanas...
 12. Icona del comentari de: Català a abril 08, 2022 | 11:09
  Català abril 08, 2022 | 11:09
  Aragonés, Botifler fill de puta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa