Aragonès confia acordar la modificació dels pressupostos en els propers deu dies

El conseller d'Economia demana més suport a PSC i comuns en demanar l'increment de l'objectiu de dèficit a l'1%

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, confia poder acordar la modificació dels pressupostos amb l’oposició en els propers deu dies. En una entrevista a Nació Digital Aragonès ha assegurat que vol acordar-la amb els grups parlamentaris i “fer-ho conjuntament” perquè “és millor una decisió presa en un ampli consens“. Tot i això, ha avisat que si l’acord no és possible el Govern “no defugirà la seva responsabilitat i farà les generacions de crèdit que calgui”. D’altra banda, Aragonès ha reclamat al PSC i comuns més suport en demanar l’increment de l’objectiu de dèficit a l’1% i els ha avisat que renunciar a això vol dir “renunciar que les polítiques de reactivació econòmica tinguin els recursos suficients”.

Així, els ha advertit que “no és coherent” dir que la Generalitat ha de fer una major política de suport als sectors econòmics que tindran una recuperació més tardana en l’àmbit dels serveis, el turisme o el comerç i “alhora negar els recursos”. “PSC i comuns haurien de saber que el que toca ara és una política keynesiana, de major endeutament temporal quan l’activitat econòmica privada està en retirada”, ha dit.

El vicepresident ha dit que “l’acollida” per part del govern espanyol d’aquestes mesures és “perfecta” però ha lamentat que no hi ha compromisos ferms. “Les concrecions triguen a arribar”, ha criticat, per afegir després que cal ser “més valents”. En relació als comptes catalans, Aragonès ha explicat que no preveuen fer pujades d’impostos en la modificació dels pressupostos perquè les mesures “han de ser sòlides”. En aquest sentit, ha apuntat que l’ampliació pressupostària ha de venir “a través dels impostos que es paguen a l’Estat i no tornen”, així com del fons del coronavirus.

Amb la modificació de pressupostos Aragonès vol dotar de més recursos la sanitat per compensar allò avançat en la gestió de la pandèmia i per preparar-la per una possible segona onada, així com augmentar la despesa en educació i en emergència social.

 

Taula de diàleg

Sobre la taula de diàleg amb l’Estat, Aragonès ha negat que pugui existir la possibilitat que no es reuneixi durant el juliol i ha sentenciat que la taula “s’ha de celebrar i es celebrarà”. En ser preguntat per si hi han d’assistir els dos presidents –opció que Sánchez ha descartat- Aragonès ha apostat perquè hi siguin presents els dos caps d’executiu, vicepresidents i la resta de delegacions, tenint en compte que hi ha hagut cinc mesos d’aturada des de la primera reunió, encara que ha aclarit que “no en faria un casus belli“.

Nou comentari