Aragonès acusa el Suprem de posar obstacles a una solució democràtica

El vicepresident reivindica la llei d'amnistia com a via per culminar amb l'autodeterminació

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha acusat el Tribunal Suprem (TS), “controlat per la dreta judicial” de posar obstacles a una solució democràtica que passi per la llibertat dels presos. D’aquesta manera ha reaccionat a la decisió de l’alt tribunal d’anul·lar el tercer grau per als presos polítics. En roda de premsa en el marc de la presentació del pla de vacunació contra la covid-19, Aragonès ha denunciat la “venjança política” del Suprem que “corregeix” jutges especialitzats en matèria penitenciaria. I ha insistit en una llei d’amnistia “per començar una solució política que culmini amb l’autodeterminació”.

Aragonès ha qualificat la decisió del Suprem “d’absolutament injusta” i ha considerat que és “un pas més de la venjança”. En aquest context, ha remarcat que la revocació del tercer grau “corregeix” els jutges especialitzats en matèria penitenciària, que havien avalat el tercer grau, i també als professionals en l’àmbit penitenciari. El vicepresident ha defensat que les qüestions polítiques s’han de resoldre políticament i ha deixat clar que “la set de llibertat del poble no se soluciona amb el Codi Penal”. “No ens aturaran amb el Codi Penal”, ha reblat.

Davant les “venjances”, Aragonès ha defensat que cal “més democràcia que mai i més política que mai”. I en aquest context, ha reclamat una llei d’amnistia i una negociació per a un referèndum d’autodeterminació. Preguntat sobre una llei d’amnistia, Aragonès ha destacat el consens al voltant d’aquesta reivindicació però no ha concretat quan s’hauria de presentar la iniciativa. “Es poden presentar i discutir en base que hi hagi consens de quan fer-ho i quan el conjunt dels que ho proposem considerem més adequat. Aquí hem d’anar plegats el conjunt de l’independentisme i aquells que volen acabar amb la repressió”, ha afegit.

 

Capella acusa el Suprem “d’allunyar-se de la justícia”

Per altra banda, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha acusat aquest divendres el Tribunal Suprem “d’allunyar-se de la justícia i atansar-se a la venjança”. En un vídeo a Twitter, ha constatat que el Suprem “torna a aquells principis que inspiraven els tribunals de finals del segle XIX i principis del XX”. Capella ha remarcat que l’alt tribunal espanyol, “el més polititzat i més qüestionat a Europa“, ha tornat a “fer prevaldre les raons d’estat per sobre de les raons del dret”, encara que els tribunals “especialistes” de vigilància penitenciària han avalat fins ara les decisions de les juntes de tractament de les presons.

Nou comentari