El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aprovada una esmena de Junts al Congrés per crear un fons extraordinari Covid
  • CA

La Comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats ha aprovat amb el vot en contra del PSOE, Podem i PNB i el vot a favor de la resta de formacions una esmena de Junts als pressupostos generals de l’Estat per al 2022 per a la creació d’un fons extraordinari Covid per a les Comunitats Autònomes. El text estableix que aquest fons transferirà a les comunitats autònomes 9.362 milions d’euros per “afrontar la incidència derivada de la pandèmia que encara pèrdua”. L’esmena puntualitza que d’aquests diners, 1.600 milions d’euros “es destinaran a Catalunya”.

L’esmena s’incorpora al text de la ponència dels pressupostos generals de l’Estat que es votarà al ple del Congrés la setmana que ve. Amb tot, fonts de Junts i de la comissió posen en dubte que l’esmena arribi a bon port. En primer lloc per la temptativa del PSOE d’eliminar-la de l’articulat adduint a algun tipus d’error formal, i en segon lloc perquè els socialistes encara poden suprimir-la de la Llei de pressupostos al Senat, on poden presentar altres esmenes per modificar el text.

Tot i aquesta temptativa d’eliminar l’esmena de Junts, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segueix prometent que “executarà completament” els compromisos assumits en els pressupostos generals de l’Estat de 2022 pel que fa a la inversió territorialitzada per a Catalunya i també per a la resta de territoris. “El nostre compromís amb Catalunya és ferm i rotund. Complirem amb el que hem pressupostat”, ha dit Sánchez en resposta a una pregunta de la portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, a la sessió de control d’aquest dimecres a la tarda. A banda, Sánchez ha admès que l’execució pressupostària de l’Estat a Catalunya ara per ara “no és l’adequada”, però ho ha atribuït a “dificultats objectives derivades de la pandèmia” així com a “l’alça de les matèries primeres”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa