El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Convocada una apagada general per protestar contra el preu de la llum
  • CA

Aquest divendres 8 d’octubre de 22h a 22:30h hi ha convocada una apagada general per protestar contra l’augment constant i sense frenada del preu de la llum. D’arrere aquesta acció hi ha partits com Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalunya, la CUP, EH Bildu, BNG, Més per Mallorca i Més Menorca; però també s’hi han sumat entitats com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, la Intersindical o l’Associació de Municipis per la Independència, entre moltes altres.

Moltes d’aquestes entitats han presentat un comunicat davant dels “estralls socials” que provoca aquesta pujada continuada del preu de l’electricitat. Al text assenyalen “les grans indústries i empreses del sector energètic com a responsables directes de la pujada de preus de la llum”, i afirmen que són empreses que formen part d’una estructura al servei de les elits extractives espanyoles que sustenten i s’enriqueixen de l’Estat, al voltant del grup inversor IBEX-35″. No obstant, també acusen Foment del treball per “jugar un paper de còmplice necessari“.

Les entitats que donen suport a l’apagada d’aquest divendres
Les entitats que donen suport a l’apagada d’aquest divendres

Dins del llistat de responsables, els signants del document acusen també el govern espanyol, i recorden que està format pel PSOE i per Podemos. “Permeten el patiment de la població davant l’abús de les elèctriques i en denunciem també la inoperància del govern de l’Estat davant d’aquesta situació d’injustícia social”, apunten.

És per això que al text asseguren que “se solidaritzen amb les classes treballadores i populars catalanes“. “Els homes i dones d’aquest país, hauran de destinar una part encara més elevada de la seva massa salarial a fer front al pagament dels subministraments bàsics. La pobresa energètica també desgasta la gent, la societat. La pobresa energètica ha provocat en la història recent del nostre país diverses víctimes mortals”, apunten.

És per això que al text s’assegura que Catalunya ha d’avançar cap a la “sobirania energètica mitjançant un pla -acordat amb el territori- per dur a terme la transició energètica, accelerant la posada en marxa de l’energètica pública i verda de Catalunya, així com la regulació definitiva del sector privat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa