El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Antifrau va veure irregularitats en una vintena d’organismes públics fins al juny

L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va tancar durant el primer semestre d’aquest any un total de 22 investigacions a organismes públics per suposades irregularitats, cinc de les quals van quedar arxivades i 17 van concloure amb un informe raonat, un document de recomanacions o directament comunicades a la fiscalia, els jutjats o altres autoritats administratives competents. Entre les institucions investigades hi ha el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Aigües Ter-Llobregat (ATLL), TMB, el Consell Comarcal del Barcelonès, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i el Consorci Català de Desenvolupament Local, a més de 14 ajuntaments.

La majoria de casos són per qüestions urbanístiques, de contractació pública o de contractació de personal. En el cas de Treball, s’investiga el possible ús irregular de fons públics per un tracte de favor del Servei d’Ocupació de Catalunya a una empresa que va rebre una subvenció per lluitar contra l’atur juvenil i no va complir les bases de la convocatòria. TMB hauria restringit la lliure competència a l’hora de licitar i adjudicar un contracte de serveis. El Consell del Barcelonès, a través de Regesa, hauria adjudicat directament alguns contractes sense seguir les normes públiques.

L’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATLL) té dues investigacions tancades i comunicades a les autoritats competents. Una per dos contractes de serveis a una empresa contractista i una altra per la possible incompatibilitat i conflicte d’interès d’un treballador municipal que va prestar serveis a l’ATLL.

L’ACM i el CCDL van signar un acord marc amb un únic adjudicatari per al servei d’assessorament i mediació d’assegurances que es va ampliar a molts ens locals, cosa que podria restringir la lliure competència. Finalment l’ICGC s’ha investigat per contractar serveis propis a una empresa entre el 2007 i el 2013 amb “importants sobrepreus”, incoherències, irregularitats en les ordres de comanda dels encàrrecs, fraccionaments injustificats i significatives demores en la publicació dels plànols encarregats.

Pel que fa als ajuntaments, destaca el de Guissona (Segarra), amb dos casos oberts. Un és pel suposat tracte de favor a un empleat municipal que va passar de laboral temporal a funcionari sense cap procés selectiu que garantís els principis de publicitat, mèrit i capacitat. El consistori també va adquirir una sèrie de productes que, aparentment, no eren necessaris pels serveis municipals. El proveïdor, a canvi, hauria lliurat diversos regals a un regidor, que els hauria acceptat.

També s’han enviat a altres institucions les investigacions als ajuntaments de Sant Hipòlit de Voltregà (Osona), Bescanó (Gironès), Vilanova del Vallès, Aiguamúrcia (Alt Camp), Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), Cornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat.

A més, hi ha una investigació conjunta oberta als ajuntaments del Morell, Constantí, Perafort i Vilallonga del Camp (Tarragonès), per haver suposadament adjudicat amb tracte de favor uns contractes de serveis determinats i recurrents sota la forma de convenis de col·laboració, eludint l’aplicació de les normes de contractació pública.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Octubrista a desembre 15, 2020 | 18:52
    Octubrista desembre 15, 2020 | 18:52
    Collonadetes per justificar l'existència del departament. Del contracte amb Ferrovial, hi té alguna cosa a dir Antifrau ?
  2. Icona del comentari de: ¿Cómo era aquello..? a desembre 15, 2020 | 20:49
    ¿Cómo era aquello..? desembre 15, 2020 | 20:49
    "¡Guías de ciegos, que coláis el mosquito y tragáis el camello!" Hasta en Nazaret saben como las gasta nuestra inefable Oficina Antifrau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa