El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Anem x Feina alerta que un 40% dels establiments comercials i hostalers podria tancar definitivament
  • CA

Fins a un 40% dels establiments comercials i hostalers catalans podria tancar definitivament com a conseqüència de l’impacte de la Covid 19. Així es desprèn d’un estudi encarregat per la patronal Anem x Feina a la consultoria Eixos. A l’estudi es constata que per evitar que aquests negocis facin fallida caldria incrementar de forma exponencial els ajuts públics directes.

De l’estudi també es desprèn que només en el sector serveis (comerç i hostaleria) el descens de l’ocupació se situa en un 7’15% mentre que en la crisi de 2008, sumant tots els sectors, el descens va ser del 8%. Així les coses la patronal considera provat que el país es troba “com a mínim” davant d’una crisi de dimensions semblants a la de 2009. El document analitza els costos de mantenir obert un comerç, bar o restaurant a Catalunya i quantifica els ajuts directes necessaris per evitar aquest tancament massiu. El govern espanyol hauria d’invertir prop d’11.000 milions d’euros només a Catalunya. És la mateixa quantitat que ha destinat a ajuts directes per a tot l’estat i molt lluny dels 55.000 milions que es van destinar a rescatar la banca.

“Espanya es troba a la cua d’Europa”, assegura Anem x Feina en un comunicat. Espanya és l’estat de la UE que menys recursos ha destinat als ajuts directes a petits negocis durant la pandèmia. Segons el Banc Central Europeu, l’estat espanyol hi ha destinat un 1,3% del PIB, molt lluny de la mitjana del 4% del PIB de la resta d’estats de la UE.

Aquestes dades evidencien, segons la patronal, que la independència i la possibilitat de generar i gestionar els recursos de Catalunya des de Catalunya és “la solució a la crisi”. “La realitat del teixit empresarial català format per petites i mitjanes empreses i autònoms, no s’assembla al d’Espanya, i el seu govern no contempla ajuts adequats, ni en format ni en quantitat”, sentencia la patronal independentista.

És per això que Anem x Feina es pregunta si la Generalitat disposa dels fons necessaris per poder donar suport només a aquest sector. També qüestionen si l’estat espanyol està disposat a transferir a Catalunya la quantitat de diners que realment necessita per mantenir el sector que genera més ocupació.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Monica a abril 29, 2021 | 08:46
    Monica abril 29, 2021 | 08:46
    Els establiments de restauració que no posen cartes en Català, vol dir que no els interessen els clients de Catalunya,per tant, per mi poden tancat tots.
  2. Icona del comentari de: Donec Perficiam a abril 29, 2021 | 14:59
    Donec Perficiam abril 29, 2021 | 14:59
    Ja podem demanar ja, que Caspaña ens donarà un cagalló com a mostra. Així ho ha estat fent durant dècades...enganyant i mentint sempre i donant una misèria perque si alguna cosa els interessa, és que Catalunya no tingui poder ni diners i depengui ab-so-lu-ta-ment de Caspaña fins i tot per pixar. Encara no ho heu descobert? Qué més necessiteu per a voler fotre el camp cagant hòsties?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa