L’ANC anul·la la candidatura a la reelecció d’un secretari nacional

La junta electoral al·lega que Heredia ha participat en mitjans durant la campanya i que és motiu d'impugnació

La junta electoral de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha comunicat aquest dijous a Roger Heredia que la seva candidatura queda impugnada a les eleccions al Secretariat Nacional. Segons ha pogut saber l’ACN, l’organisme ha al·legat que Heredia ha fet intervencions en mitjans de comunicació durant la campanya electoral i que, si no hi ha una relació laboral, això és motiu d’impugnació per incomplir el reglament intern. Al seu torn, Heredia ha explicat a l’ACN que va acreditar la relació laboral però que la junta electoral li ha requerit un contracte laboral. Heredia ha constatat que la impugnació és un atac “selectiu” i “vexatori” i que se’l “persegueix” per ser militant d’ERC des d’un sector de l’ANC proper a La Crida i a JxCat.

La junta electoral va rebre una reclamació i va procedir a enviar una comunicació a Heredia el passat dimecres després que l’afectat publiqués un article a ‘El Nacional’. L’organisme va informar que d’acord amb l’article 8.9.6 del reglament intern els candidats poden participar en mitjans de comunicació quan existeixi una relació laboral que ho justifiqui. Per resoldre la reclamació, la junta electoral emplaçava Heredia a fer-los arribar el contracte de treball per acreditar la relació laboral. “En cas contrari, considerarem que la relació laboral no ha estat acreditada i procedirem en conseqüència”, alertaven inicialment.

Segons ha relatat Heredia a l’ACN, l’afectat va enviar la documentació que acreditava la relació laboral però no un contracte laboral. De fet, Heredia ha defensat que el reglament no contempla que calgui un contracte de treball per acreditar l’esmentada relació. Creu que el requisit ha estat una “interpretació” de la junta electoral. Posteriorment, aquest dijous, la junta electoral va comunicar-li que en no haver rebut el contracte de treball havia incomplert la normativa interna i quedava exclòs dels comicis.

Heredia ha explicat a l’ACN que després de rebre la primera comunicació de la junta electoral va comunicar que era víctima d’una “persecució” per part d’un sector de l’entitat i va reivindicar que no havia vulnerat el reglament. També els va dir que la campanya de “persecució” feia temps que havia començat. Ha indicat que no va rebre resposta de la junta electoral.

L’encara membre del Secretariat Nacional ha constatat que un dels sectors de l’entitat que el vol “depurar” és el corrent intern de l’ANC, Salvem l’ANC. Per tot plegat, Heredia ha lamentat que s’estigui “vulnerant” els drets col·lectius dels socis i que es faci una interpretació “partidista” i “sectària” del que ha de ser l’ANC. “No s’està fent una interpretació transversal sinó sectària”, ha criticat.

“Sóc perseguit per ser d’ERC”

El també militant d’ERC ha dit que l’última temporada ha patit una campanya que intentava que plegués de l’entitat amb atacs “selectius”, “personals” i “vexatoris“. “Cal una ANC forta. No sectària petita i controlada”, ha apuntat. “Sóc militant d’ERC, així ho vaig indicar a la meva candidatura. Sóc perseguit per ser d’ERC”, ha indicat. “Em persegueixen per l’etiqueta i olor republicana que tinc”, ha conclòs. Preguntat per qui el persegueix, ha subratllat que el sector de l’ANC més lligat a La Crida, JxCat i a la plataforma Salvem l’ANC. Després d’haver-se sentit víctima d’una “depuració” per haver estat exclòs del procés electoral, Heredia ha reflexionat a l’ACN que s’ha tombat la candidatura per evitar que pugues arribar a presidir l’entitat. A partir d’aquí ha dit que l’entitat hauria de ser la “casa transversal” de l’independentisme.

Estudiarà emprendre accions legals

De cara a les properes setmanes, com que creu que se li han vulnerat els drets, estudiaria si pot emprendre accions legals. “He patit un greuge i una persecució. M’he assessorat i m’han dit que això pot tenir un recorregut legal”, ha manifestat. Heredia ha dit que estudiarà les vies legals que té a l’abast d’acord amb el dret associatiu. Això sí, ha dit que sempre vetllarà per una ANC “forta” i “inclusiva”.

‘Salvem l’ANC’ i la impugnació d’Heredia

Fonts de ‘Salvem l’ANC’ han explicat a l’ACN que Heredia va publicar un article d’opinió a ‘El Nacional’ i va participar a la tertúlia de TV3 on defensava els posicionaments d’ERC i criticava els de JxCat, en plena campanya electoral interna. Com que les demandes d’impugnació a la junta electoral s’han de presentar a títol personal, ‘Salvem l’ANC’ va difondre propostes d’impugnació perquè, qui ho considerés oportú, les fes arribar a l’organisme electoral. “Us demanem doncs, que valoreu la possibilitat de compartir amb les companyes de la vostra territorial, la proposta d’impugnació d’aquesta candidatura, la qual adjuntem a continuació”, apuntava ‘Salvem l’ANC’ en un correu que van enviar a les territorials, el qual ha tingut accés l’ACN.

El corrent intern va constatar que Heredia va “violar” el reglament electoral i que, apareixent a la televisió pública i publicant articles al diari digital, estava deixant en “desigualtat” la resta de candidats. Un argument que va ser compartit per la junta electoral. “No és pel contingut sinó pel fet que en període electoral el candidat no pot aparèixer en mitjans fent campanya sinó a través d’allò que està establert”, han indicat fons de ‘Salvem l’ANC’.

“Si bé és cert que l’article de premsa, així com l’aparició en la televisió pública de Catalunya no s’utilitzen en sí mateix com a propaganda de la seva candidatura, sí que és cert que el candidat no té cap necessitat laboral o professional d’aparèixer en cap mitjà de comunicació i menys encara en període electoral, ja que la seva professió va lligada a la pertinença al cos de Mossos d’Esquadra i no al món del periodisme o similar”, al·legava ‘Salvem l’ANC’ al text proposat per la junta electoral.

“Aquest article i la seva aparició en la televisió pública de Catalunya, per tant, esdevenen actes publicitaris que donen molta visibilitat pública i afavoreixen al propi candidat, deixant en desigualtat de condicions altres candidats que no tenen l’oportunitat d’aparèixer en mitjans de comunicació i que sí que respecten el reglament”, van concloure.

L’acusen d’haver “trencat” la unitat independentista

D’altra banda, les mateixes fonts han carregat contra Heredia i han dit que des de que va entrar al Secretariat Nacional ha publicat articles “incendiaris” i ha aparegut en tertúlies “trencant la unitat independentista” i afectant a la transversalitat. De fet, el corrent responsabilitza Heredia d’haver generat “conflictes” a les territorials de l’ANC a les Terres de l’Ebre i d’haver portat al trencament d’aquestes. A més a més, han apuntat que l’actual Secretariat en funcions i la presidència de l’ANC ha provat de “salvar” Heredia. “Ha comès pràctiques destructives per l’entitat”, han sentenciat fonts de Salvem l’ANC.

Nou comentari