El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Amnistia Internacional demana reformar el codi penal per “enfortir” la llibertat d’expressió
  • CA

Amnistia Internacional ha reclamat per carta al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que impulsi una reforma del codi penal per “enfortir” la llibertat d’expressió. L’organització ha afirmat que enaltiment del terrorisme, injúries a la corona, ofensa de sentiments religiosos o limitacions “indegudes” forment part del Codi Penal, que “restringeix de forma innecessària i desproporcionada la llibertat d’expressió“. Per això, ha demanat que es deroguin ddterminats articles relacionats amb aquests àmbits. En concret, s’ha referit a l’article 578, que prohibeix l’enaltiment del terrorisme, perquè s’ha fet sevir “per reprimir les expressions de caire polític, sobretot a les xarxes, i a la comunitat artística del país“.

Segons AI, 75 persones han estat condemnades a presó o inhabilitades per enaltiment del terrorisme en els darrers cinc anys. Han afegit que s’ha passat de 35 el 2016 a una el 2020 però ha afegit que l’empresonament del raper Pablo Hasél “demostra que aquest article continua sent una amenaça real a la llibertat d’expressió”. “Ningú hauria de ser processat penalment només per dir, piular o cantar alguna cosa que pugui ser desagradable o escandalosa, si no constitueix una incitació directa a la violència amb una probabilitat raonable de dur-se a terme i quan existeixi una relació causal clara entre la declaració i el delicte”, ha afirmat l’organització.

També s’ha oposat a les lleis que prohibeixen l’insult o les expressions de manca de respecte a caps d’Estat o personalitat públiques, forces armades i altres institucions públiques, així com a banderes o símbols. De fet, consideren que han de “tolerar més les crítiques” en tant que figures públiques. Ha afegit que l’Estat espanyol ha estat condemnat tres vegades pel Tribunal Europeu de Drets Humans per sancionar penalment els insults a figures públiques i institucions. D’altra banda, han afirmat que els càrrecs públics no han de rebre assistència o suport de l’Estat per impulsar accions judicials per difamació. Per això, també demana que es deroguin els articles 490,3 i 491,1, sobre aquests supòsits. Així com aquells articles que es refereixen a l’ofensa dels sentiments religiosos o el 510,1, en relació a la discriminació racial. En la missiva, també ha expressat la seva preocupació pel que fa als delictes de sedició i cotnra la llibertat i identitat sexual.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a març 01, 2021 | 15:20
    Gonzalo març 01, 2021 | 15:20
    Pues tienen toda la razón. Es indignante que los integrantes de 2 grupos de rock catalogados como neonazis, hayan sido sentenciados a 1nuña de cárcel por el contenido de sus canciones. Una vergüenza. LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ!!!!!!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a març 01, 2021 | 15:44
      Gonzalo març 01, 2021 | 15:44
      1 año de cárcel.
  2. Icona del comentari de: fat boy a març 01, 2021 | 16:21
    fat boy març 01, 2021 | 16:21
    Aquests no saben amb qui es juguen els quartos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa