L’AMI denuncia que el Suprem vulnera la llibertat d’expressió

El tribunal prohibeix l’exhibició de banderes "no oficials" arran del cas de Santa Cruz de Tenerife

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) denuncia que el Tribunal Suprem (TS) vulnera la llibertat d’expressió en prohibir que s’exhibeixin “banderes legals” en edificis i espais públics. D’aquesta manera fa referència a la sentència de l’alt tribunal en contra de l’acord de l’ajuntament de Santa Cruz de Tenerife que reconeixia la bandera nacional de Canàries com un dels símbols del poble canari i ordenava que s’hissés en un lloc destacat de la seu central del consistori. Segons l’AMI, la decisió del Suprem “és contrària al dret fonamental de la llibertat d’expressió, tal i com està formulat a les declaracions i tractats internacionals i a la pròpia Constitució espanyola” i suposa una “censura”.

La Sala III del Tribunal Suprem va emetre una sentència, l’1 de juny, que estableix com a doctrina que “l’ús, fins i tot ocasional, de banderes no oficials a l’exterior dels edificis i espais públics no resulta compatible amb el marc constitucional i legal vigent, i en particular, amb el deure d’objectivitat i neutralitat de les administracions públiques”. Segons el Suprem, aquesta “incompatibilitat” amb el marc legal es manté encara que aquestes banderes “no oficials” no substitueixin, sinó que concorrin “amb la bandera d’Espanya i les altres legals o estatuàriament instituïdes”.

Després que s’hagi fet pública aquesta sentència del Suprem, Societat Civil Catalana (SCC) ja ha avisat que actuarà “judicialment” contra els ajuntaments que pengin banderes “no oficials”. L’AMI defensa que “el principi d’objectivitat de les administracions públiques, en cap cas, pot limitar la llibertat d’expressió, la lliure expressió del pensament polític i de les idees, sinó tot el contrari”. I afegeix que un ens públic ha de vetllar per la lliure expressió de pensament i ideològic de tots els ciutadans.

En un comunicat, l’AMI mostra el “més ferm compromís en la defensa dels drets fonamentals i les llibertats públiques” i rebutja qualsevol “acte de censura” que pretengui impedir o restringir la llibertat d’expressió. “Utilitzar una determinada simbologia que no sigui il·legal no pot ser impedida o restringida per part de qui no la comparteix”, afegeix l’associació. I és que, segons l’AMI, en els darrers anys l’estat espanyol i una part dels seus tribunals pretenen “convertir tot l’espai públic en un monopoli de la ideologia dominant” i ho ha considerat una “censura a la diversitat”.

“L’espai públic és l’àmbit d’expressió del pluralisme i de les diferents sensibilitats, una expressió que els poders públics no han d’eliminar mitjançant la neutralització de l’espai, sinó amb la ponderació dels drets fonamentals involucrats”, conclouen.

Nou comentari