Amenaces per un quadre de Joan Carles I amb una escopeta

Allò que havia de ser una mera exposició de pintura i arts visuals s’ha convertit en una pluja d’insults i amenaces. El motiu és Joan Carles I i un quadre en el qual hi apareix armat amb una escopeta i acompanyat de les seves netes Elionor i Sofia, també armades amb una pistola i un kalàixnikov. El telèfon de l’Ajuntament de Torrelameu (la Noguera) ha sonat diverses vegades en els darrers dies; són trucades d’espanyolistes emprenyats pel fet que l’ajuntament d’aquest municipi de menys de 800 habitants hagi decidit mostrar un quadre que qüestiona els Borbons.

Rojos separatistas“, “os vamos a aniquilar” o “iremos a vuestro pueblo y lo vamos a romper todo” són algunes de les amenaces que ha rebut l’Ajuntament durant aquests dies, expliquen a El Món fonts de l’organització del premi Miquel Viladrich, certamen en el qual participava aquesta obra. Afirmen, també, que no és el primer cop que el municipi rep amenaces per haver qüestionat l’Estat espanyol. L’any 2018 el poble va patir destrosses per culpa d’una placa que demanava la llibertat dels presos polítics i exiliats. Ara el consistori ha posat en coneixement dels Mossos d’Esquadra aquestes trucades perquè avaluïn si són constituents de delicte.

La famosa imatge de Joan Carles I després de caçar un elefant
La famosa imatge de Joan Carles I després de caçar un elefant

El quadre

A la pintura, que es titula ‘Yo sé que vos realmente’, es pot veure el rei emèrit amb una escopeta i, sota el braç, un maletí. “És una denúncia al tràfic d’armes que fa la monarquia espanyola“, assenyalen les mateixes fonts. De totes maneres, l’autor de la pintura, Rubén Fernández, assegura a El Món que la crítica d’aquest quadre no va dirigida només a la venta d’armes, sinó a tot allò que envolta la Casa Reial i la monarquia com a institució.

Es tracta d’un quadre ple de detalls. Només cal fixar-se, per exemple, en el fons del quadre, que és una clara referència a Las Meninas de Diego Velázquez. Una de les princeses vesteix roba blava, en referència a la sang reial, mentre que la seva germana duu un vestit morat i està col·locada, precisament, al costat de la bandera espanyola, en una manera de reivindicar, per part de l’artista, la república espanyola.

Fernández, que assegura en aquest diari que ell no ha rebut cap insult ni amenaça de manera directa per haver pintat aquest quadre, es mostra colpit pel fet que el consistori sí que hagi rebut aquest tipus de trucades. Lamenta que “aquestes coses ja comencen a semblar normals“, i s’atreveix a dir que ene l moment de pintar el quadre pensava en altres artistes que han passat per tribunals com el de l’Audiència Nacional. De totes maneres, ell assegura que “el quadre no és ofensiu”. “Perquè els ofensius són ells”, afegeix, en referència als Borbons.

Comentaris

    JordiP Octubre 25, 2021 | 16:18
    Els fatxoïdes són especialistes en muntar "partides de la porra" i en sortir en manada a intimidar i apallissar mariques, republicans, comunistes, masons i, si se tercia en practicar alguna violació en grup, cosa que els plau moltíssim. Són molt machotes, ells. .

Nou comentari