Álvarez de Toledo i Boadella neguen que Catalunya fos "víctima" del franquisme

La candidata del PP i el dramaturg carreguen contra l'independentisme, moviment que defineixen com una "secta" que té "l'odi" com l'únic nexe "d'unió"
Albert Boadealla i Cayetana Álvarez de Toledo
Albert Boadealla i Cayetana Álvarez de Toledo | PP

 

Set del vespre. Plou a la plaça del Rei de Barcelona. Una munió de militants i simpatitzants del PP s’amuntega literalment en una petita sala de Philippines Club (algú bromeja i diu que necessita un ‘costalero’ per introduir a collibè els protagonistes de l’acte, Cayetana Álvarez de Toledo i Albert Boadella, a la sala). De sobte se sent el so eixordador d’un tro. Alguns assistents s’espanten i s’encongeixen. Un home riu i es gira cap a un altre: “Eso, eso, un bombardeo es lo que hace falta!”, exclama. La calor augmenta. A les primeres files la que havia estat delegada del govern espanyol a Catalunya María de los Llanos de Luna no para de ventar-se amb un ventall de vermell elèctric.

 

Passen pocs minuts de les set i irromp a la sala una Álvarez de Toledo somrient. Al seu darrere camina Albert Boadella. Aplaudiments, petons i abraçades fins arribar a un sofà blanc on s’asseuen i comencen un diàleg ple d'estirabots contra el que consideren que és una part de la Catalunya "que no és demòcrata", el procés, el nacionalisme, la xenofòbia i la democràcia. El seu intercanvi parteix del seu particular anàlisi sobre “com hem arribat fins aquí”, una qüestió que els planteja el periodista de El Español, Cristian Campos, que exerceix aquesta tarda de moderador del debat.

 

A partir d’aquesta qüestió Boadella i Álvarez de Toledo construeixen un relat per concloure que Catalunya no ha estat víctima del franquisme. “Durant la Transició es van pensar que s’havia de restituir una sèrie de coses a Catalunya perquè existia el complex que se’ls havien tret les institucions, oblidant el cop d’Estat que havia fet durant la República Lluís Companys”, sosté el dramaturg. Això va afavorir que es vengués “la idea que Catalunya és una víctima, però víctima de qui? Del franquisme? I Almeria i qualsevol altre què han de ser?” Boadella ho nega. “És una fal·làcia absoluta, però s’ha sabut vendre molt bé, i [els governs espanyols] han caigut tots en la trampa i han cedit a la política del xantatge constant”.

 

Boadella té clar que la situació té uns culpables i assenyala amb el dit els governs espanyols de totes les tendències. “La responsabilitat immensa del que ha passat aquí és dels governs d’Espanya perquè s’ha tolerat als nacionalistes com els nens mimats, a qui deixes fer de tot i un dia et cremen la casa i a tu a dins. I aquí ha passat exactament això”.

 

Álvarez de Toledo hi posa cullerada perquè la idea del binomi franquisme i Catalunya li ha agradat. “S’ha negat que sempre hi ha hagut moltes Catalunyes, aquest ha estat l’èxit del nacionalisme, el sintagma de Catalunya franquista s’ha esborrat del discurs públics”. Ara bé, afirma la marquesa del PP, “aquella Catalunya va existir, només cal anar a les portades de ‘La Vanguardia española’, i en canvi en la reescriptura de la història s’ha esborrat”.

 

La ‘classe’ d’història de la candidata del PP i Boadella havia anat precedida d’un retrat de la Catalunya actual des de la seva òptica. Álvarez de Toledo diu que a Catalunya “hi ha una Espanya exiliada per l’assetjament del nacionalisme, espanyols que s’han refugiat en un exili interior, catalans que han exercit l’autocensura”.

 

Boadella salta més tard per reblar el clau i defineix ja no el nacionalisme sinó “el catalanisme” com un moviment d’arrel xenòfoba que en temps de Francesc Cambó es va voler disfressar amb una pàtina de cultura amb projectes culturals com la col·lecció de clàssics de la Bernat Metge. El dramaturg no té més que paraules de menyspreu per l’independentisme al qual considera “una secta” que ara, apunta, “ja no està unida ni tan sols per aconseguir un nirvana per a Catalunya”. Ara, afegeix tot seguit, “la única unió de la secta és l’odi, que uneix més que l’amor, però ja no hi ha una esperança ni una il·lusió, es tracta de fotre els espanyols de la forma que sigui, aquesta és la única obsessió i l’únic que els mou”.

 

“És un paisatge terrorífic”, lamenta. Tant terrorífic que l'home que esperava un bombardeig s'adorm en un racó de la sala mentre els dos ponents continuen amb la lletania contra l'independentisme i s'aventuren en un exercici de comparació entre Madrid i Barcelona. Òbviament Barcelona és ara una ciutat tancada, poc permeamble a la diferència, mentre que Madrid és tot joia, alegria i democràcia. Ara bé, Álvarez de Toledo no s'està de trobar algun aspecte positiu enmig d'aquest panorama: "El procés ha fet aflorar la Catalunya sotmesa i arraconada i ha representat la fi de certa adolescència del nacionalisme, que s'ha donat un cop de cap contra el mur de la reaalitat, i el primer d'aquests murs ha estat l'1 d'octubre".Comentaris
TSSO
A mitja lectura, m'he aturat i m'he preguntat què coi estic fent llegint la crònica d'aquests dos ximples. Apa! Siau!
Pauline
Dios los cria i ellos se juntan. Vaja parella d'espanyolistes exaltats.
Ramon
I tant, que ho va ser. Ens van intentar imposar la llengua de la Cayetana Alvarez de Toledo i Gabriel Rufian!
Jason
Us vaig dir..aquesta tia es fastigosa..ells de PP han triat el pitjor del pitjor en aquesta dona..
jo he fet
el mateix que TSSO, pero en pregunte ¿ per que hem de patir aquest fre al desenvolupament normal de la vida del país?.
Jaume
Aquesta gent, son uns bojos perillosos.
Ona
Aquest ha perdut la memoria o s'ha reencarnat, perque ell es va escapar per una finestra d'un lavabo, perque el volien enxironar
@Ona
A Boadella no el volien enxironar, el van enxironar en una presó franquista i va fugir d'allà. Això és currículum i no el dels exliats i prisis pilitics amariconats i de merda.
Portuguez
O esplendor do nacionalismo ignaro e bruto mais castelhano... estas personagens do Tintim não se enxergam... mesmo.
Josep
Tot el merder que ha montat el Boadella per que no li van donar la direcció del TNC. Només es demostra que es va fer bé impedint tal esquizofrènic mononeuronal al capdavant.
Papel higiénico el Elefante.
Aquesta reunió m'ha fet recordar, el cagador de la mansió reial de la "Casita de Aranjuez", on el Reietó de torn dels espanyols, rebia als consellers i altres visites, mentre cagava al tron-orinal.
Carai !
Visto lo que dice y con quien se junta, Albertito fue un soplón de la policía política
Fat Boy
Ni Franca tampoc ho va ser del nazisme. Al Petain li va anar de conya fins que es va acabar, per exemple.
Ramon
Una secta és quelcom minoritari, gruspuscular, escindit del gruix, del tronc. Difícilment doncs pot ser l'independentisme una secta quan en forma part la immensa majoria de la població catalana.
jordi
Lo fué, igual que el resto de España....
jordi
Ahora bien, lo de la secta, está clar.....no hay más que veros....en muy pocos años de ser el independentismo algo residual a lo que ha llegado....no os llama la atención?
Invasors i bojos
No sé de què va l'article ni m'importa, però m'imagino que va de dos sonats, un fracassat ressentit i una descendent d'una família sanguinària dient barbaritats. I després de fotre la vomitera i de fracassar a les eleccions, tornaran a casa seva amb més merda, si és possible, a la seva motxilla.
jordi
Es bastante mejor catalán Boadella que la mayoría de los fanáticos que tenemos por aquí...vosotros sólo estáis engañados pobrets....si no fuera porque vais a destruir Cat, la gente os ignoraría
Aquesta xusma continuan amb la seva prepotencia ,mala llet ,i no volen deixar de viure de robar i exprimir als catalans Visca Catalunya lliure lluny d,Espanya
jordi
Os podéis tirar así décadas, porque a la gente le da igual, si respetáis la ley pues bien y sino ya saben lo que sucede.
Això ens serveix per recordar amb qui tenim que conviure a la forçe ,amb lladres dictadors represors i mafiosos ,i així continuar amb la nostre feina que es marxar per sempre d,aquesta Espanya tan negre i arruïnada .
jordi
Os podéis tirar así décadas, porque a la gente le da igual, si respetáis la ley pues bien y sino ya saben lo que sucede.Lo único que por el camino vais a terminar de destruir, corromper y machacar ésta bonita tierra....
jo
Nens i nenes, quan tens rates a casa les fas afore a cop d escombra o hi poses verí, dons aixo.
ximple
Estan descrivint el que ells mateixos senten i fan...
Boadella a engrossar la llista de indecents mentiders
Hem bé al cap el Borrell, el Millo,... Quina escoria.
Ganàpia
No us passa que llegint com descriuen els catalans noteu estan elaborant una boníssima descripció d'ells mateixos? L'efecte mirall!
El Boatitella és un ressentit , volia ser l'amo del TNC i no . Va fugir de la presó O el van deixar anar ? I de la marquesa / paraca , que voleu que us digui ? Ni puto cas a aquesta amargada estirada.
jacqme
No se com es pot parlar amb la boca plena de merda que tenen aquets dos cavernaris
un senyor antic i infectat
Dos exmplars espanyols representatius d'una mentalitat colonialista i esclavista en nom d'ells mateixos, no us enganyeu son doblement miserables saven el que diuen i ho fan per ambició personal.
Memoria historica
“Una patria, una lengua, una espada”, “Habla la lengua del Imperio”, "Hable bien. Sea patriota. No sea ba'rbaro. Es de cumplido caballero que Vd. hable nuestro idioma oficial o sea el castellano".
Memoria historica
Cuando un periodista portugués preguntó a un oficial de las fuerzas de ocupación franquistas que acababan de ocupar Barcelona cómo debía afrontarse el problema catalán, afirmó que la única solución era "matar a los catalanes. Es solo cuestión de tiempo" (Ramón Arnabat, Cuadernos de Historia, 39, 2013).
rn
xusma
josep el rebel
I avui en dia també és víctima de la constitució neofranquista.
JordiP
Portades de La Vanguardia? Sí. Espanyola, per més senyes.
Només fan que descarregar merda des de les seves boques aquesta desgraciada i aquest col.laboracionista.
federalista
al menys el molt honorable president de la republica espanyola de tabarnia, no es ni racista no xenofob ni supremacista, i ha estat en un judici militar per antifranquista, el nazi supremacista aprenent del pastisser que per desgracia tenim de titella del president fugit, es un nazi miserable i en qualsevol pais estaria tancat pels delictes d'odio i racisme , besties amb tares a l'adn, a alemanya si haguera dit aixo pero dels jueus estaria tancat per tota vida pero som a espanya, encara te sort
Cisca
Com deia el meu avi n'hi mes afora que a dins.
JO
i això no és manipular la història i fer-se-la a mida? Aquesta és la que volen...
per a l´Ona
si no vaig errat, en Boadella, va fugir de l´Hospital Clúniuc, peró amb ajuda de gent catalanista, aixó ho ha ovlidat, i després el varem,amagar perque pogués fugir, MEMÓRIA
Sisco
Un parell de tocats del ala, però realment s´els hi ha de fer un "TORTOSA"
Pere Gallerí
Jo sempre dic que el nacionalisme espanyol té efectes secundaris tòxics, per les animalades que molts dels seus entusiastes diuen. Boadella n'es un cas paradigmàtic.
Joan
Un pallaso boig, amarat dels qualificatius que usa per a qui l'hi porta la contrària (us penseu que aquest tipus, unicament fa això amb l'independentisme abstracte?) i una marquesa fanática del "derecho de conquista", dient mentides i tonteries. El pallaso, fins hi tot va negar escapar-se del Clínic i fotre als companys.
Meritxell De Mexic
Haig de reconeixer que soc parenta d´en Boadella i conec a la Cayetana, parlo del que se: el primer es un ressentit que ja no toca ni quarts ni hores fa anys i la Cayetana ja s´ha pirat: el seu nacionalisme espanyol i la seva rancia carcundia es tan gran que ja no te ni sentit del ridicul. Si li quedes una mica de seny es donaria compta del gran ridicul que fa dient aquestes animalades a Catalunya.
ks
jajaja y tu tienes un cuello normal .. no te jode jajajajjajaja
Josep
És clar. Per això en Boadella va fugir a França aks anys 70 deixant els companys de La Torna amb el cul a l'aire i es va iniciar en ensenyar el cul als que erem aquí

envia el comentari