El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Alemanya esperona una nova ofensiva dels advocats dels presos polítics
  • CA

 

 

Sensació i imatge d’unitat d’estratègia dels lletrats de la defensa dels presos polítics i exiliats. Olga Arderiu, Mariano Bergés, Jordi Pina, Marina Roig, Xavier Melero i Andreu Van Den Eynde, advocats dels presos polítics d’ERC, del PDeCAT i de les entitats, han comparegut aquest matí en una roda de premsa conjunta per aclarir posicionaments després de la decisió d’Alemanya de només extraditar Carles Puigdemont per malversació i no per rebel·lió. Una decisió que deixa en evidència no només la presó preventiva sinó la suspensió dels diputats.

 

En primer terme, tots plegats demanaran la llibertat dels presos per tal que “s’acabi la injustícia”. Segons Melero, la resolució “no té cap repercussió directa” sobre la justícia espanyola però “ratifica” l’estratègia de defensa i que “hauria de portar a la reflexió de com s’està utilitzant l’última ratio del dret per lluitar contra un fenomen polític”.  Per, Andreu Van den Eynde tots els elements apunten que “no hi ha cap probabilitat que acabi amb una condemna per rebel·lió”.

 

En aquest sentit, ha enfatitzat que “no hi ha cap comunicació i amb la fiscalia del procediment”. Un punt que els advocats han volgut especificar que no hi pot haver cap comunicació amb els Fiscals ni cap negociació pels tipus de delicte que es demanen com són rebel·lió o malbaratament de cabals públics. Tampoc per la desobediència donada que la pena és “irrisòria” i té més valor el valor simbòlic la unitat d’acusació de la banqueta. L’única comunicació que ha existit és que la nova fiscal general de l’Estat ha assegurat que es manté en l’estratègia de l’acusació. “No hi ha delicte”, han assegurat.

 

“Si la Justícia vol mantenir el prestigi que deixin anar els presos, seria un win win“, ha destacat Van En Eynde. És més per Van En Eynde, creu que el procés de Llarena ha estat ple de “vulneracions de drets fonamentals contant i fragant”, per això considera que els recursos davant el Tribunal Constitucional també s’haurien d’enfocar cap aquesta direcció.

 

Així mateix, els advocats tampoc consideren que hagin d’entrar en si el Parlament accepta o no la suspensió dels diputats en sintonia en la seva línia de defensa. Ara bé admeten que a hores d’ara “la jurisdicció penal ha destruït els drets polítics” però insisteixen que el Parlament és un “poder sobirà” i farà el que hagi de fer.,

 

 

“No existeix el delicte de rebel·lió, s’ha tergiverssat i forçat el codi penal, i que així també ho veu Alemanya”, ha afegit Roig. “El que ha dit Alemanya és el que nosaltres diem des del principi”, ha reblat. Pina ha avançat que aquest matí s’ha interposat un recurs de reforma davant el magistrat Pablo Llarena per tal que es revoqui la decisió de suspendre els diputats de les seves funcions. Pina també ha demanat una reflexió en base d

 

 

Més informació en breu 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa