El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“Alegria agredolça” a Parets per l’indult de Turull
  • CA

L’entorn de Jordi Turull a Parets del Vallès ha rebut aquest dimarts la notícia del seu indult amb una sensació “d’alegria agredolça” per una mesura que a nivell personal farà que torni algú que aprecien especialment, però a nivell polític consideren que és víctima d’una maniobra del govern espanyol que no soluciona el problema de sobirania que planteja Catalunya en el marc de l’estat espanyol. A les tres de la tarda, a la plaça de la Vila, els indults van esquitxant amb comptagotes l’hora de dinar amb novetats sobre els indultats. Un grup d’amics i coneguts de Turull es concentra al Bar de la Plaça per compartir “l’alegria” del seu alliberament, malgrat tots els inconvenient que van lligats a una mesura que, en general, veuen com una decisió oportunista que ha pres l’executiu del socialista Pedro Sánchez.

Els seus amics i coneguts creuen que els indults no poden suposar un punt final, tampoc una claudicació de l’independentisme davant de l’Estat. Pensen que Turull tampoc no ho veurà així en aquesta nova etapa que ara s’obre per tots aquells que fins ara han estat presos polítics i transiten cap a una nova posició: la d’indultats. “La manera de guanyar és continuar”, sosté amb ferma convicció en Pere Vila, un amic de Turull que forma part del col·lectiu Avis i àvies per la llibertat de Parets del Vallès. Els darrers quatres anys s’han reunit sense faltar els dilluns de cada setmana. “Els indults són perfectes, perquè tots ells no haurien d’haver estat mai empresonats, però no és la solució, que hauria de ser l’amnistia”, subratlla aquest activista.

Al costat d’en Pere, la Neus Jordà, cap de llista Junts a Parets, expressa l’admiració que sent per Turull i “l’alegria” que li produeix el fet que pugui finalment “tornar a casa”. Aquesta militant de Junts considera que per la “part política” el balanç de la mesura no és tan satisfactòria. “Els indults —remarca Jordà— no són la solució, són un mitjà en mans del PSOE, que ha marcat els tempos a conveniència, però encara queden més de 3.000 represaliats pel procés independentista”. Es nota que els quatre anys de presó de Turull han contribuït a forjar una figura política que ha acabat sorprenent també al seu entorn de Parets del Vallès. Al poble sempre se li ha penjat l’etiqueta de “convergent”, sovint amb connotacions negatives, apunten. Turull però, que segons aquells que el coneixen bé ha considerat sempre Convergència com una “escola de patriotes”, ha superat les etiquetes que el poguessin encotillar en un determinat punt de l’espectre polític. “Tenia un màster en mediació i va ser clau per la formació de Junts pel Sí”.

La Conxita Sanmartín, una altra de les persones de l’entorn de Turull a Parets, recorda que el seu marit sempre li deia que a nivell local, on governen els socialistes, en Jordi “mai faria res”, però en canvi es mostrava convençut que “arribaria a la presidència de la Generalitat”. El seu pronòstic s’hagués confirmat si la CUP ho hagués permès en un debat d’investidura fallit que va conduir el Jordi a passar quatre anys al centre penitenciari de Lledoners, que està a punt d’abandonar. “Quan anaves a un míting d’en Jordi veies quina classe de polític era, capaç de convertir fins i tot a gent d’ERC”, destaca la Conxita, recordant l’experiència d’uns tiets que van canviar les seves preferències electorals després d’escoltar-lo.

“Quan anaves a un míting d’en Jordi veies quina classe de polític era, capaç de convertir fins i tot a gent d’ERC”

Aquesta capacitat va lligada a una personalitat particular. Ramon Maria Saurí, un altre conegut del polític de Junts a Parets, destaca que en Jordi “està on està per la seva integritat” i la presó que ha patit no és més que “un acte de venjança” pel referèndum que va fer possible l’1-O del 2017. “Sí que tenim una immensa alegria amb els indults, pel patiment familiar i dels amics, però el que ha fet en Sánchez a Barcelona ha estat fotre-se’n”. En Saurí remarca que el tema de fons continua sense resoldre’s: “Això no és negociació, ni taula de diàleg”.

Cada dilluns a la plaça de la Vila de Parets activistes han reclamat la llibertat dels presos polítics / Mireia Comas

Tornarà a la feina d’advocat

Els amics de Turull segueixen amb atenció les actualitzacions sobre els indults per conèixer el moment precís en què podrà abandonar les dependències de Lledoners per recuperar la llibertat. A la Plaça de la Vila encara hi ha una pancarta desplegada reclamant llibertat pels presos polítics i represaliats, mentre que alguns llaços grocs encara es poden veure repartits per tot l’espai públic. Els seus coneguts al poble estan convençuts que la seva figura política surt enfortida i malgrat els límits que pugui imposar la seva nova condició d’indultat i inhabilitat en Jordi continuarà lluitant per allò en què creu fermament. “Tornarà a la seva feina d’advocat, però no pararà”, diu la seva parella, Blanca Bragulat, acompanyada per l’entorn del polític al seu poble, que té al costat pel seu “humanisme” que supera partidismes i la seva personalitat que no deixa d’insuflar energia entre aquells que en ocasions creuen que les coses van mal dades.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a juny 22, 2021 | 21:30
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) juny 22, 2021 | 21:30
    Em mereix molta confiança el senyor Turull. Me'n alegro que la pressió d'Europa hagi aconseguit el seu alliberament
  2. Icona del comentari de: josé félix a juny 22, 2021 | 21:45
    josé félix juny 22, 2021 | 21:45
    Paredes del Vallés no organizará ningún festival de bienvenida a Jorge Turul
  3. Icona del comentari de: Ricard a juny 23, 2021 | 13:53
    Ricard juny 23, 2021 | 13:53
    L'alegria sempre es dolça. Si no no és alegria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa