Alcaldes de la Catalunya Nord demanen una reunió amb Macron per parlar dels presos polítics

Manifest "d'electes de la República Francesa" per reclamar que França i la UE intervinguin en el conflicte

 

 

Acte de fort voltatge simbòlic aquest matí a Prats de Molló (Vallespir). L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha organitzat una trobada per entronitzar el Manifest del 4 d’abril, un document signat per un centenar d’alcaldes de la Catalunya Nord amb què denuncien la repressió contra el sobiranisme i amb què demanen a França i la Unió Europea que intervinguin per buscar una solució política al conflicte entre l’Estat espanyol i la Generalitat. Un manifest que han remès al president de la República Francesa, Emmanuel Macron, i amb qui han demanat una reunió per parlar sobre com hauria d’actuar França en el conflicte de l’Estat contra Catalunya. El manifest també l’han remès al president del Senat i de l’Assemblea Nacional. 

 

Nosaltres, alcaldes dels Pirineus Orientals, electes de la República Francesa, de totes les opinions, demanem que siguin respectats a Catalunya els drets i llibertats fonamentals que conformen la democràcia dins la Unió Europea i arreu del món, i això sense interferir en el tema fonamental de la independència de Catalunya front a Espanya”. Amb aquest paràgraf comença la Declaració presentada aquest migdia després de la reunió de l’AMI amb diversos signants de diferents opcions polítiques. Un manifest que ja s’ha obert a d’altres regions i departaments francesos que han reclamat signar-lo. 

 

El text reclama que “sigui garantit l’exercici de les llibertats fonamentals que caracteritzen un estat democràtic: la llibertat d’opinió, d’expressió, de reunió i de manifestació”. Així mateix exigeix que “finalitzi la repressió que pateixen els electes legítims” que estan a “la presó o a l’exili” així com també als representants de les associacions. En el mateix paquet inclouen que “finalitzin les amenaces” als alcaldes per les seves accions i que “cessi la violència policial contra la societat civil catalana que sempre s’ha mostrat no violenta, dins la calma i la dignitat”. 

 

A continuació, els alcaldes denuncien “el silenci i la passivitat” dels dirigents francesos i dels líders de la Unió Europea davant la situació que es viu a Catalunya. “Acceptar la judicialització de tota la vida política i aquesta violència en les relacions institucionals, recolzar aquests mètodes i pràctiques és establir un precedent greu i obrir-se camí a derives eminentment perilloses per a l’exercici de la democràcia”, subratlla el manifest. “Ciutadans de la Unió Europea, n’estem plenament afectats. 

 

 

Els alcaldes consideren que “cal fer tot el possible per evitar que aquest conflicte degeneri per preservar la pau a la Unió Europea”. En aquest sentit, reclamen que França i la UE intervinguin per restaurar les “condicions de diàleg entre les parts” i “trobar solucions polítiques a un problema polític que afecta a l’Estat espanyol i a la Generalitat de Catalunya”. Els alcaldes qualifiquen de “requisit previ” l’alliberament dels presos per “l’obertura d’un diàleg polític constructiu”. 

 

El president de l’AMI, Josep Maria Cervera, s’ha mostrat molt satisfet per la trobada i ha agraït la mostra de solidaritat dels alcaldes de la Catalunya Nord. Precisament, aquests alcaldes han defensat en la trobada que en “democràcia no es resolen les coses amb la presó o enviant la gent a l’exili sinó votant”. 

 

Nou comentari