Albiach vol eleccions per triar entre “la via Torra-Puigdemont” o les “esquerres”

La líder dels comuns reclama als socialistes "que deixin de mirar Cs" i als republicans, "que deixin de mirar JxCat"

La líder de CatECP, Jéssica Albiach, ha insistit aquest dimecres en demanar eleccions al president del Govern perquè la ciutadania pugui decidir si s’encara la reconstrucció “amb la via Torra i Puigdemont” o amb una alternativa catalanista i d’esquerres. Durant el ple monogràfic sobre la covid-19, Albiach no ha estalviat crítiques al Govern, especialment pel paper d’ERC al capdavant de les conselleries de Salut, Afers Socials i Família o Educació. També ha carregat contra el PSC, a qui ha reclamat valentia -també a la resta de forces progressistes- per aprovar la taxa covid a nivell de tot l’Estat. “Demanem al partit socialista que deixi de mirar a Ciutadans i a ERC que deixi de mirar JxCat. No mirin enquestes, mirin el país”, ha reblat.

Albiach ha apostat per una transformació que vagi més enllà i ha afirmat que cal blindar i democratitzar els serveis públics i “demostrar que hi ha una alternativa al model actual”. Ha reivindicat “l’escut social” impulsat des de l’executiu espanyol, però ha advertit que cal anar “més enllà” i continuar treballant des del Congrés, Europa, el Parlament i també des del Govern. Però no creu que l’actual executiu pugui donar resposta als reptes que hi ha ara sobre la taula: “No és surfejar una crisi, és una reconstrucció i transformació perquè Catalunya avanci”.

Albiach creu que Catalunya viu en una cruïlla, i per això planteja que en uns comicis es podrà triar si es vol continuar “amb la via de Carles Puigdemont i de Quim Torra” o “una alternativa construïda des de la unitat de les esquerres catalanistes”. I és que la líder dels comuns no creu que JxCat pugui encapçalar aquesta nova transformació, i dubta també dels republicans: “Podríem mirar què fa ERC amb matèries que sí que són de la seva competència”, ha etzibat Albiach, que ha recriminat que “parlin de reforçar la sanitat pública quan Salut ha pagat el preu més alt de tot l’Estat per cada pacient ingressat en UCIs de centres privats”, l’externalització del rastreig de casos de covid-19 a una filial de Ferrovial -un contracte que rescindiran i pel qual hauran de pagar una indemnització- o la compensació “classista” als treballadors sanitaris. També ha retret la gestió de residències del conseller d’Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, “que va arribar tard i malament”, o del conseller d’Educació, Josep Bargalló, que “ha generat angoixa en les famílies i disgusts en el món local”.

Als socialistes els ha reclamat valentia, i els ha retret la seva oposició a la creació d’una comissió d’investigació de la monarquia al Congrés o sobre els GAL, i també que rebutgin la taxa covid: “No pot ser que la reforma fiscal a Catalunya els sembli poc i ara no vulguin aquesta taxa per a grans fortunes de l’Estat”. I amb la mateixa crítica per a uns i altres, a ERC i PSC, els ha dit que “no pot ser que forces que es diuen progressistes, quan estan al govern no són suficientment valents o no fan quadrar les seves paraules amb els fets”.

Sobre el fons MEDE, que Torra demanarà a Sánchez que demani 5.000 milions d’euros per a Catalunya, Albiach ha dit estar “molt sorpresa: “Això és fer el joc a Holanda i Àustria, que són els que no volen una resposta solidària, i és posar-se al costat del PP i Cs”, ha etzibat.

Nou comentari