Albiach no s’oposa a una llei d’amnistia del Parlament

Avisa que l'indult "és més ràpid"

La líder de CatECP, Jéssica Albiach, no s’oposa a la possibilitat que el Parlament català aprovi una proposta de llei d’amnistia i la pugui portar al Congrés dels Diputats. “L’objectiu és un i és la llibertat dels dirigents independentistes, cap via és excloent”, ha assegurat. Albiach s’ha referit així a la proposta del president d’Òmnium Cultural, empresonat des de fa prop de tres anys, feta en una entrevista al diari ‘Ara’. Tot i això, sí que ha advertit que la tramitació primer al Parlament i després al Congrés “és un camí molt llarg” que en alguns casos “ha arribat a durar anys”. En aquest sentit, Albiach ha remarcat que la seva aposta, basada en els indults i la reforma del codi penal, és “la via més ràpida”.

En relació a les eleccions, Albiach ha insistit que els comuns no entenen “què volen fer” els partits independentistes si obtenen el 50% dels vots i ha criticat que es tracti “d’un objectiu electoral i no de país”. En aquest sentit, ha demanat que es faci “un vot progressista pel canvi” i perquè la sortida de les crisis sigui “en clau d’esquerres”.

D’altra banda, Albiach ha exigit al Govern que plantegi respostes “a l’alçada” de les noves restriccions “dràstiques” per frenar els contagis de coronavirus, com el tancament de bars i restaurants. Segons els comuns, cal augmentar els ajuts directes a restauració, que de moment la Generalitat ha dotat amb 40 MEUR, perquè són “clarament insuficients”. En roda de premsa, Albiach també ha demanat una moratòria de pagaments en els crèdits de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i de l’Institut Català de Finances (ICF), “més col·laboració” entre l’executiu català i el govern espanyol i un acord entre el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) per millorar la tramitació de prestacions.

De fet, Albiach ha criticat que totes aquestes mesures no s’haguessin anunciat ja en el moment de decretar el tancament i ha reclamat un pla de xoc “molt concret” perquè el sector “no caigui en l’angoixa, la inseguretat i la incertesa” com creu que està passant. La líder dels comuns s’ha volgut dirigir especialment al vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, a qui ha avisat que “no pot rentar-se les mans” davant d’aquesta situació.

Amb tot, Albiach ha avisat que només amb restriccions i el tancament d’establiments no s’aconseguirà contenir el virus, sinó que cal acompanyar les mesures d’un reforç del sistema públic de sanitat. “La gent no entendria que se’ls demani tants esforços i sacrificis i després no hi hagués polítiques públiques valentes que blindin amb més recursos el sistema de salut”, ha dit.

Sobre la possibilitat que es decreti un toc de queda, com s’ha fet a algunes zones de França, Albiach ha avisat que és una mesura “molt extrema” i ha demanat a la Generalitat que posi en marxa “totes les polítiques públiques necessàries” per no haver d’arribar a aquest escenari.

Nou comentari