Albiach insisteix en l’indult i la reforma del Codi Penal: “El PSOE no vol l’amnistia”

La líder de CatECP recorda la importància de tirar endavant els pressupostos de l'estat per garantir "l'escut social"

La líder del grup parlamentari dels Comuns (CatECP), Jèssica Albiach, considera que l’indult i la reforma del Codi Penal són les dues vies més “ràpides” i “efectives” per alliberar els presos polítics, que fa tres anys –en el cas dels consellers i el vicepresident Junqueras– i tres anys i quinze dies –en el cas dels Jordis– que estan reclosos per haver participat en l’organització del referèndum de l’1-O del 2017. Albiach assegura que des del seu grup no s’oposarien a una amnistia, però subratlla que cal tenir molt en compte la correlació de poders que hi ha al Congrés dels Diputats. “El PSOE no vol una aministia”, ha recordat. “Tothom sap quin és el posicionament del partit socialista”, ha adegit.

La líder dels comuns també ha incidit en la importància de facilitar l’aprovació dels pressupostos de l’estat. En aquest sentit, ha demanat als partits catalans que hi donin el seu vist-i-plau per garantir “l’escut social”. “L’hem d’enfortir a través d’aquests pressupostos” ha demanat. Durant la seva compareixença, la portaveu dels Comuns ha assegurat que moltes de les mesures de l’anterior onada de Covid continuen en marxa. “S’ha aprovat un pla de xoc per al sector de la cultura, s’han allargat els ERTO fins al 31 de gener… l’escut social romandrà fort tant de temps com sigui possible” ha especificat.

Un dels punts, però, on més ha insistit Albiach ha sigut en la urgència d’aturar els desnonaments arreu del territori. “Instem al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a aturar de manera immediata qualsevol desnonament” ha dit, recordant que fins al moment han estat els ajuntaments els que han donat la cara.

Garantir les eleccions

Albiach creu que malgrat la situació sanitària i l’avenç de la pandèmia del coronavirus a Catalunya, és massa aviat per parlar d’un ajornament de les eleccions, que estan previstes per al 14 de febrer. “Si fossin en quinze dies, ho entendríem, però ens queden tres mesos i mig per posar totes les mesures que facin falta per poder-les celebrar” ha explicat. En aquest sentit, ha demanat que els partits es reuneixin amb el Parlament per seure i planificar diversos escenaris.

Pel que fa als pactes postelectorals, considera que encara no toca “parlar de fórmules”. Això sí, opina que ERC continua mirant cap a JuntsxCat i que el PSC es troba a la recerca del vot de Cs. “Tothom sap què volem nosaltres, haurem d’esperar el resultat de les urnes” ha reblat.

Nou comentari