El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Albiach celebra “l’exercici de realisme polític” de Junqueras
  • CA

La presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha celebrat que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, “hagi assumit que només es pot passar pel diàleg i la negociació” i que ho hagi fet “sense renunciar als seus posicionaments”. En una roda de premsa al Parlament, Albiach ha dit que es tracta d’un “exercici de realisme polític” i ha demanat als republicans que “es mantingui” aquest posicionament. D’altra banda, els comuns han demanat, per carta, al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que convoqui la taula de partits abans de la taula de diàleg entre governs per recollir el “consens”. “Els indults tanquen el temps dels jutges i obren el de la política, i cal garantir que aquesta serà la legislatura del diàleg”, ha manifestat.

Entre els acords que proposen els comuns hi ha “el reconeixement de la realitat catalana”, “la millora de l’autogovern i creixement de marc competencial”, “un nou model de finançament” i “un acord fruit de la taula de diàleg i que passi per les urnes”. “Aquests quatre eixos poden garantir l’èxit de la taula del diàleg i permetrien a Aragonès anar reforçat”, ha explicat Albiach.

“És una bona notícia que ERC hagi assumit el camí que portem tants anys defensant perquè succeeixi, que és la fi de la via unilateral”, ha continuat la líder dels comuns. Albiach també ha dit que la millor manera que arribessin els indults seria que abans arribés la reforma del delicte de sedició.

A la missiva dirigida a Aragonès, Albiach demana que utilitzi l’actual correlació de forces al Parlament i al Congrés “per construir grans acords que permetin avançar el país”. I vol que la taula de partits serveixi per debatre amb profunditat les propostes que els representants catalans a la taula entre governs han de portar sota el braç.

El primer punt és “acabar amb la judicialització del conflicte polític per qualsevol via que garanteixi la llibertat dels dirigents independentistes i la fi de tota forma de repressió”. D’altra banda, demana el reconeixement de la realitat nacional catalana i “dotar-lo de major contingut”. “Catalunya s’ha de poder autogovernar a partir d’una relació amb la resta de l’Estat basada en la igualtat i no en la jerarquia”, escriu.

D’aquesta manera, Albiach demana que els catalans vegin “com la seva identitat és reconeguda estatalment”: “ja sigui a través d’una declaració política al Congrés dels Diputats per tal de reconèixer Catalunya com a nació o de la negociació d’una reforma de la Constitució o la inclusió d’un disposició addicional quer permeti que Catalunya sigui reconeguda en la seva singularitat nacional i en la seva voluntat d’autogovern”.

D’altra banda, els comuns demanen una millora de l’autogovern, blindatge i creixement del marc competencial com un dels grans acords a arribar. En aquest capítol, aposten per recuperar aspectes de l’autogovern com la creació del Consell de Justícia de Catalunya o l’atribució a la Generalitat de la facultat de dictar normes legislatives per desenvolupar competències en àmbits com les beques universitàries, oficines d’ocupació o formació laboral, d’acord amb l’article 150.1 de la Constitució. “I també impulsar la transferència a la Generalitat de facultats en matèries de titularitat de l’Estat d’acord amb l’article 150.2 de la Constitució en matèries com habitatge, infraestructures ferroviàries i acollida de persones migrades”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: amb comu no podem a juny 08, 2021 | 14:37
    amb comu no podem juny 08, 2021 | 14:37
    ja feina dies que la kejika albiach estava calladeta, parla de realisme, la realitat diu que la frau kolau va pactar amb els fundadors del tripartido del 155, amb els carcellers de persones innocents, els presos polítics, els comunerus també formeu part del gobierno de la una grande y libre, pactant amb els que van aplicar el 155 al govern i a la ciutadania de Catalunya. Ara tu parles de realitat, hauràs entès les paraules del MH Conseller Oriol Jonqueres, perquè com que tu d'entendre mai entens res de la realitat, els catalans demòcrates, l'Oriol Jonqueres inclòs sempre hem demanat diàleg i negociacions, però saps sobradament que qualsevol gobierno de españa, ens la privat. Per cert la realitat diu que tu ets una diputada, i res més
  2. Icona del comentari de: No es pot a juny 08, 2021 | 15:21
    No es pot juny 08, 2021 | 15:21
    Els del "Sí se puede", els que parlaven d'"assaltar los cielos" i venien a donar-ho tot per uns suposats ideals parlen, quan els convé, de realisme polític. I és l'Albiach i bona part de la gent dels Comuns (Colau i companyia) han trobat la feina de la seva vida: un tros de sou amb mig gram de talent. Si com a mínim mantinguessin alguns ideals. Però, sempre pesa més el càrrec i el del nòvio/a de torn.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa