Estat d’alarma a Madrid en plena guerra de la Covid entre Sánchez i Ayuso

El consell de ministres extraordinari convocat pel president espanyol aprova la mesura per poder aplicar les mesures del ministeri de Sanitat tombades per la justícia

El consell de ministres del govern espanyol ha aprovat, en la reunió de caràcter extraordinari d’aquest divendres, la declaració de l’estat d’alarma per restablir les restriccions a la mobilitat a la Comunitat de Madrid que van ser tombades pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), i que implicaven el confinament perimetral de la capital espanyola de nou grans municipis més, segons informen a Europa Press fonts de Moncloa.

Així ho ha comunicat el mateix Pedro Sánchez a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en la conversa que han mantingut després que hagués començat ja el consell de ministres extraordinari convocat a les 12 hores, en què estava previst prendre aquesta decisió si abans no rebia una resposta de la Comunitat sobre les mesures a aplicar.

En aquesta conversa, Sánchez li ha demanat a Ayuso que donés suport al govern espanyol en la seva decisió de declarar l’estat d’alarma a Madrid per reprendre les mesures denegades pel TSJM. La resposta d’Ayuso ha estat que no, segons les fonts consultades, que també expliquen que la presidenta madrilenya ha demanat a Sánchez més temps. El president espanyol li ha traslladat que cali protegir la salut pública “ja” i que, per això, s’aprovaria l’estat d’alarma. No obstant això, han acordat que en els pròxims 15 dies els equips seguiran parlant per si s’han de prendre altres decisions.

El govern espanyol defensa que Sánchez ja va acceptar ahir a la nit, “per cortesia”, la petició d’Ayuso de tenir una mica més de temps per decidir, i per això va decidir retardar la reunió de consell de ministres extraordinari de les 8.30 fins a les 12.00 hores.

Ayuso ha trucat tard

No obstant això, la presidenta madrilenya no ha trucat a Sánchez fins després que ja hagués començat la reunió a la Moncloa, presidida per la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, en substitució de Sánchez, que ha decidit mantenir la seva visita a Barcelona amb Felip de Borbó, com estava previst. De fet, aquestes fonts expliquen que la vicepresidenta primera del govern espanyol s’ha posat en contacte amb Aguado per comunicar-li que acabava de començar el consell de ministres i que la presidenta madrilenya encara no havia trucat a Sánchez.

El cap de l’executiu espanyol va trucar aquest dijous a Ayuso, quan va tornar del seu viatge a Algèria, per traslladar-li que, després decaure per decisió judicial les mesures dictades pel ministeri de Sanitat a través d’una ordre en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), no quedava cap altre escenari que tornar a aprovar-les amb un nova cobertura jurídica.

Per a això, va plantejar a Ayuso tres possibilitats i, després de sol·licitar la presidenta madrilenya “una mica de temps”, Sánchez li va donar de termini fins al matí d’aquest divendres, fins a les 12.00 hores, perquè decidís si volia ser ella la que prengués la iniciativa, mitjançant un acord amb el govern espanyol. En el cas que la presidenta s’hi negués, va avisar que seria l’executiu estatal el que decretés l’estat d’alarma.

En concret, Sánchez va plantejar a la presidenta madrilenya tres opcions. La primera d’elles, era que la Comunitat de Madrid, “com a autoritat competent en matèria sanitària”, dictés una ordre a l’empara del que estableix l’article 3 de la llei orgànica 3/1986, de 14 d’abril, de mesures especials en matèria de salut pública.

Aquest article estableix que, “amb la finalitat de controlar les malalties transmissibles, l’autoritat sanitària, a més de realitzar les accions preventives generals, pot adoptar les mesures oportunes per al control dels malalts, de les persones que estiguin o hagin estat en contacte amb els mateixos i de l’entorn immediat, així com les que es considerin necessàries en cas de risc de caràcter transmissible”.

La segona opció que va plantejar Sánchez era que fos Ayuso la qual sol·licités la declaració de l’estat d’alarma, perquè el govern espanyol, conjuntament amb la Comunitat de Madrid el declarés i ratifiqués les mesures en qüestió.

Sánchez va posar a disposició de les comunitats autònomes el passat mes d’agost la possibilitat de demanar un estat d’alarma individualitzat i defensar la seva aplicació, així com les seves possibles pròrrogues, al Congrés. Finalment, Sánchez va avisar que, si Ayuso no optava per cap de les anteriors, seria el govern espanyol qui declararia l’estat d’alarma, “sense necessitat que es formuli prèviament una sol·licitud”.

Nou comentari