Al Tribunal de Comptes li surt una dissident crítica amb l'informe sobre les ambaixades catalanes

María Dolores Genaro diu que el document hi ha aspectes amb "poc rigor comptable o no estan prou acreditats", i percep ideològiques alienes a la labor del tribunal

 

 

 

El recent informe del Tribunal de Comptes que critica l'acció exterior del Govern, tant les anomenades 'ambaixades' catalanes com el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), ha rebut aquest dilluns un vot particular per part d'una consellera, María Dolores Genaro Moya, que en el seu dia va ser proposada pel PSOE al Senat.

 

 

Es tracta de l'informe que a finals de 2017 va encarregar la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per a les relacions amb el Tribunal de Comptes. Ho va fer a instàncies del PP, que va presentar una iniciativa, amb el suport de PSOE i Ciutadans, per a aclarir si els fons destinats a l'acció exterior catalana des de 2011 s'havien utilitzat "conforme als principis d'economia, eficàcia i eficiència".

 

 

L'informe de fiscalització conclou que les delegacions catalanes a l'estranger van gastar almenys 27,2 milions a activitats sense que sigui possible saber la finalitat i justificació de tot el pressupost ja que les anomenades 'ambaixades' gaudien d'autonomia financera i mancaven de control. Respecte al Diplocat, el document indica que va gastar 15,8 milions d'euros en totes les activitats desenvolupades entre 2011 i 2017, de les quals més de 74% van tenir com a objectiu "promocionar, publicitar, justificar, promoure o impulsar el procés sobiranista".

 

 

Segons van confirmar a Europa Press fonts del Tribunal de Comptes, el Ple va aprovar l'informe dijous passat amb un únic vot en contra, el de la consellera María Dolores Genaro, que aquest dilluns ha presentat un vot particular. La consellera Genaro, que en el tribunal està enquadrada en l'àrea que examina els comptes dels partits polítics, assumeix que el Govern va incórrer en un desviament de fons públics en suport de les seves tesis independentistes, però creu que l'aprovació de l'informe va ser precipitada i no es va buscar el consens. Segons publica El País, entén que alguns aspectes denunciats en el document manquen de rigor comptable o no estan prou acreditats, fins i tot percep pinzellades ideològiques alienes a la labor del tribunal.

 

 

Uns altres dos consellers triats en el seu moment a instàncies del PSOE, Enriqueta Chicano i Felipe García, han presentat també un vot concurrent, que és la fórmula que s'utilitza quan es discrepa de l'argumentació, però es comparteix la resolució. De fet, tots dos van votar a favor de l'informe en el Ple de la setmana passada. La institució que presideix María José de la Font remetrà el seu informe aquesta setmana a les Corts Generals per a ser debatut la pròxima legislatura pel Congrés i el Senat que surtin triats en els comicis del pròxim 28 d'abril.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?