Aitor Esteban creu que els presos electes haurien de “ser al carrer”

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha demanat aquest dilluns que els presos independentistes que són càrrecs electes a les Corts espanyoles puguin exercir amb normalitat la seva condició i ha considerat que fins i tot haurien de ser alliberats i “ser al carrer” el més aviat possible. “Haurien de poder participar com ho farem qualsevol altre”, ha resumit aquest dilluns en una conferència-col·loqui de Barcelona Tribuna organitzada per ‘La Vanguardia’, Associació Espanyola de Directius (AED) i Societat Econòmica Barcelonina d’Amics del País. Esteban ha considerat que la presó provisional dels dirigents independentistes és un contrasentit i no contribueix a trobar una solució, però ha afegit que tampoc ajuda que l’independentisme hagi “dipositat el lideratge en els presos” i no en persones que no estiguin a la presó.

El portaveu del PNB ha assegurat que, quan es vegi amb els presos al Congrés, els saludarà i estarà una estona amb ells: “No tinc cap missatge especial per a ells. Primer els diré ‘com esteu’ i després el que sorgeixi”, ha resumit. No ha volgut pronunciar-se sobre si els líders independentistes haurien de demanar l’indult si són eventualment condemnats, perquè ha argumentat que competeix als afectats decidir-ho, però ha afegit: “Penso que seran absolts i podran ser al carrer”. A més, no ha volgut aprofundir en la qüestió dels indults perquè ha argumentat que només beneficia Cs i el PP, uns partits als quals ha retret que estan parlant sempre d’aquesta qüestió amb finalitats electoralistes.

Sobre que Meritxell Batet i Manuel Cruz hagin estat proposats com a presidents del Congrés i del Senat, respectivament, ha considerat que és una decisió legítima de Pedro Sánchez però també són “gestos insuficients” cap a Catalunya. No obstant això, ha afegit que l’uneix una gran amistat amb la ministra Batet, perquè els dos es van conèixer en els seus inicis de diputats al Congrés quan no tenien la responsabilitat que tenen ara: “Ni ella ni jo hi pintàvem res llavors, i això uneix bastant”, ha ironitzat. Esteban ha pronosticat que el PNB tindrà un “diàleg fluïd” al Congrés amb les forces independentistes catalanes, JxCat i ERC, però ha afegit que cada partit té la seva estratègia i responen davant de societats diferents, uns la basca i els altres la catalana. Ha defensat que el PNB no hagi concorregut amb JxCat en les europees, argumentant que el partit de Carles Puigdemont volia afrontar la campanya en “clau de procés” sobiranista, cosa que feia que no tingués gaire sentit la participació de la formació basca. Preguntat per si el PNB avalarà la investidura de Pedro Sánchez, ha respost: “Pas a pas. Això no toca” ara, i ha defensat que unes eventuals negociacions no poden fer-se públiques perquè no arribarien a bon port.

S’ha definit com un independentista basc a qui li agradaria veure algun dia Euskadi com a Estat membre de la UE, però ha admès que la UE no veu amb bons ulls les independències, perquè no deixa de ser un club d’Estats que rebutja les fragmentacions territorials. Ha dit que, si l’independentisme hagués gestionat d’una altra manera l’escenari polític posterior a les càrregues policials de l’1-O, hauria pogut haver-hi algun moviment -limitat- per part de la UE cap a Catalunya, però en gestionar-se de la manera que es va fer, no va arribar aquest moviment: “Em sap greu ser així de cru”.

Nou comentari